“..Γνωρίζω πολύ καλά πως εάν θέλω να χάσω βάρος δεν πρέπει να τρώω τίποτα μετά τις 18.00, ή το πολύ μετά τις 20.00 το βράδυ!” Δεν είναι λίγα τα άτομα εκείνα που πιστεύουν πως η βασική αρχή μιας επιτυχημένης προσπάθειας απώλειας βάρους είναι η πλήρης απουσία κατανάλωσης του βραδινού γεύματος. Ανήκετε και εσείς σε αυτά τα άτομα;
Για ποιο λόγο έχει κατηγορηθεί τόσο το βραδινό γεύμα; Ίσως επειδή το βράδυ είναι πιο δύσκολο να διαχειριστούμε μεταβολικά ένα μεγάλο γεύμα. Ίσως επειδή όταν μένουμε νηστικοί όλη την ημέρα, το βράδυ καταλήγουμε να τρώμε ασυναίσθητα, αλόγιστα και πολύ. Ή ίσως επειδή το βραδινό είναι εκείνο το γεύμα το οποίο έχει συσχετισθεί περισσότερο από όλα με τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής.
Η αλήθεια κρύβεται λίγο πολύ πίσω από κάθε πρόταση. Τα αίτια του προβλήματος ωστόσο εντοπίζονται αλλού. Ο τρόπος ζωής, οι υψηλές απαιτήσεις και οι γρήγοροι ρυθμοί καθιστούν την ισορροπία των διατροφικών συνηθειών μία δύσκολη υπόθεση, που παρά τις διαφοροποιήσεις από άτομο σε άτομο, συχνότερα χαρακτηρίζονται από την απουσία κατανάλωσης πρωινού & ενδιάμεσων σνακ, με αποτέλεσμα την κατανάλωση ενός γενναιόδωρου βραδινού.
Προκειμένου να αποφεύγετε την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής κατά τις βραδινές ώρες, ακολουθήστε τα εξής:
• Ξεκινήστε την ημέρα σας με πρωινό! Θα δώσετε έτσι τη δυνατότητα στον οργανισμό σας να λειτουργήσει σωστά και στο μέγιστο των δυνατοτήτων του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Καταναλώστε ένα με δύο ελαφριά σνακ μέσα στην ημέρα. Η τακτική αυτή “ξεγελάει την πείνα σας” και σας βοηθά να μην υπερβαίνετε τις ποσότητες που χρειάζεστε στα κύρια γεύματά σας.
• Καταναλώστε το τελευταίο σας γεύμα 2-3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Αυτό είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται το σώμα για να μεταβολίσει ένα πλήρες γεύμα 600 περίπου θερμίδων. Με αυτόν τον τρόπο ο ύπνος σας θα είναι ποιοτικότερος.
• Προσπαθήστε, ειδικά το βράδυ, να μην τρώτε στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση. Επιλέξτε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι, όπου καθιστοί και σε ήρεμο περιβάλλον θα μπορείτε να απολαύσετε τη θέα, την οσμή και τη γεύση που έχει να σας προσφέρει το γεύμα σας.
• Αποσπάστε την προσοχή σας κάνοντας κάτι άλλο. Διαβάστε ένα βιβλίο, συζητήστε με έναν φίλο, βγείτε για μια βόλτα, βουρτσίστε τα δόντια σας. Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα για να καθαρίσετε το μυαλό σας και να διαπιστώσετε πως τις περισσότερες φορές σας υποκινεί η λαιμαργία και όχι η πείνα σας.
Κυριακού Κατερίνα
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου