Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Τα μυστικά της καρδιάς


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καρδιάς (29 Σεπτεμβρίου) μαθαίνουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πιο ζωτικό όργανο του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και των ζώων.

Η ανθρώπινη καρδιά, κατά μέσο όρο, ζυγίζει 300 ως 400 γραμμάρια. Το μεγαλύτερο μέρος από αυτό το βάρος οφείλεται στο μυϊκό ιστό (το μυοκάρδιο), από τον οποίο αποτελούνται τα τοιχώματά της κατά το μεγαλύτερο μέρος τους [1].

Ποια είναι η μεγαλύτερη καρδιά που έχει βρεθεί;;;

Μόλις τον περασμένο Μάιο ξεβράστηκε στις ακτές της Νέας Γης στον Καναδά μια γαλάζια φάλαινα, ένα από τα μεγαλύτερα θηλαστικά στον κόσμο, που η καρδιά της ζύγιζε 180 κιλά!!!

Σε κατάσταση ηρεμίας, οι χτύποι της ανθρώπινης καρδιάς (ενός ενήλικου ατόμου) ανά λεπτό, δηλαδή οι καρδιακοί παλμοί (ρυθμοί ή σφυγμοί), είναι 90, ως εκ τούτου η μέση ανθρώπινη καρδιά χτυπά περίπου 100.000 φορές την ημέρα και 35.000.000 φορές το χρόνο [2].


Η θεωρία ότι η γυναικεία καρδιά χτυπά πιο γρήγορα είναι μύθος.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μετά την εμμηνόπαυση και εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών παρατηρείται μια αύξηση των καρδιακών παλμών και της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, αυτό που ισχύει είναι πως η καρδιά των γυναικών είναι μικρότερη σε σχέση με των αντρών και πως έχουν λεπτότερα στεφανιαία αγγεία [3].

Ένας ακόμη μύθος που αφορά την καρδιά είναι πως όταν φτερνιζόμαστε, η λειτουργία της καρδιάς σταματά. Αυτό που ισχύει είναι ότι απλώς επιβραδύνονται η καρδιακοί ρυθμοί.

Παράλληλα, στο ζωικό βασίλειο, η καρδιά του σκύλου χτυπά 40 φορές περισσότερο από την δική μας, η καρδιά του σκαντζόχοιρου χτυπάει 300 φορές κάθε λεπτό ενώ η καρδιά της φάλαινας χτυπά μόνο 9 φορές το λεπτό και η καρδιά της χελώνας χτυπά μόνο 6 παλμούς το λεπτό.

Οι υψηλοί καρδιακοί ρυθμοί μπορεί να αποτελέσουν (μαζί με υπερλιπιδιαιμία, κάπνισμα, καθιστική ζωή) έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου εμφάνισης κάποιου καρδιαγγειακού επεισοδίου (πχ. οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου). Ίσως έτσι να εξηγείται γιατί η χελώνα με τους λίγους παλμούς της, να καταφέρνει να ζει 150 χρόνια!!!

Γνωρίζατε ότι ο γεωσκώληκας έχει 5 καρδιές, το χταπόδι 3 και πως η μοναδική καρδιά της γαρίδας βρίσκεται στο κεφάλι της;

Η ανθρώπινη καρδιά ως μια πραγματικά καταπληκτική αντλία αντλεί αίμα με τόση πίεση που θα μπορούσε να το εκτοξεύσει σε απόσταση 9 μέτρων! Εκτοξεύει προς τις αρτηρίες κάπου 7.500 λίτρα αίματος ανά 24ωρο (και άλλα τόσα προς τους πνεύμονες), δηλαδή περίπου 200.000 κυβικά μέτρα σε μια ολόκληρη ζωή (80 χρόνια). Το μηχανικό έργο που παράγεται από την καρδία είναι κάπου 12.000 χιλιογραμμόμετρα ανά 24ωρο (που αντιστοιχεί με την ανύψωση βάρους 12 τόνων σε ύψος ενός μέτρου), δηλαδή σε μια ολόκληρη ζωή κάπου 350 εκατομμύρια χιλιογραμμόμετρα (ανύψωση βάρους ενός τόνου σε ύψος 350 χιλιομέτρων !). Αυτό το μηχανικό έργο αντιστοιχεί με την ανύψωση βάρους ενός τόνου, από την επιφάνεια της θάλασσας ως την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, το Έβερεστ των Ιμαλαϊων, 40 φορές! Ολόκληρο αυτό το μηχανικό έργο, η καρδία του ανθρώπου το επιτελεί με την κατανάλωση ενέργειας 180 μεγάλων θερμίδων (180 kcal), ανά 24ωρο, δηλαδή με ενέργεια που μπορεί να προέλθει από δυο αυγά!

Πηγές:
η εικόνα ανήκει στο: 7-themes.com

Το καρδιαγγειακό σύστημα (Καρδιά - Αγγεία). (incardiology.gr)
Ο καρδιακός ρυθμός δείχνει την υγεία της καρδιάς. (healthyliving.gr)
Τα παράξενα του σώματος (vita.gr)
Η καρδία: μια καταπληκτική αντλία. (e-natural.gr)


bioximikos.gr/topics/physiology-anatomy/322-ta-mystika-tis-kardias

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...