Κυριακή 5 Μαρτίου 2017

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο «ύποπτο» για εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια

Προσθήκη λεζάΤο συχνό «άτμισμα» μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο και προκαλεί επίσης ζημιά σε μια φυσική ουσία που αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμαντας
Παρότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο διαφημίζεται ως μια λιγότερο επιβλαβής λύση για τους καπνιστές από τον καπνό, νέα έρευνα σε ποντίκια κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στους «ατμούς» των ηλεκτρονικών συσκευών καπνίσματος αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο εγκεφαλικού απ' ό,τι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου.

Την έρευνα παρουσίασαν επιστήμονες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Τέξας σε διεθνές συνέδριο για το εγκεφαλικό της Αμερικανικής Ενωσης για την Καρδιά στο Χιούστον. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους το συχνό «άτμισμα» μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο και προκαλεί επίσης ζημιά σε μια φυσική ουσία που αποτρέπει τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα, κάτι που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Τα ποντίκια που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι της ομάδας εκτέθηκαν σε ατμούς ηλεκτρονικού τσιγάρου μια φορά για 10 μέρες συνεχόμενα και δεύτερη φορά για 30 ημέρες συνεχόμενα. Αντίστοιχα για 10 ημέρες και για 30 ημέρες υπήρξε έκθεση και σε καπνό τσιγάρου. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως τόνισαν οι ερευνητές στην παρουσίασή τους στο συνέδριο, μείωσαν δραστικά τις ποσότητες στον οργανισμό ενός ενζύμου που βοηθάει στο να μην πήζει το αίμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, με το «άτμισμα» να «κερδίζει».


Έρευνα
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Αλί Εχσάν Σιφάτ: «Η έκθεση στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μειώνει τη γλυκόζη που απορροφάται από τα εγκεφαλικά κύτταρα. Επιπλέον και το ηλεκτρονικό, αλλά και το κανονικό τσιγάρο, έπειτα από έκθεση 30 ημερών, μειώνουν σημαντικά την ποσότητα ενός ενζύμου που σχετίζεται με την πήξη του αίματος». Παρά ταύτα, οι ειδικοί τόνισαν ότι η έρευνά τους είναι περιορισμένη σε εύρος και ότι χρειάζεται να γίνουν κι άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί ακριβώς το πώς επιδρά στον εγκέφαλο το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο προωθείται ως μια εναλλακτική στη χρήση προϊόντων καπνού, η οποία βοηθάει στο κόψιμο της συνήθειας.

Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες, οι χρήστες των διαφόρων τύπων ηλεκτρονικού τσιγάρου παίρνουν μεν τη δόση νικοτίνης που θέλουν, χωρίς όμως να εισπνέουν τις διάφορες τοξικές ουσίες που παράγονται από το κάψιμο του καπνού και του χαρτιού του τσιγάρου. Επιστήμονες του Uni-versity College London σε πρόσφατη έρευνά τους στην οποία συμμετείχαν καπνιστές οι οποίοι «πέρασαν» στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, κατέγραψαν στο αίμα των συμμετεχόντων μείωση κατά 97,5% στις χημικές ουσίες-παράγωγα του καπνίσματος οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες.

Άλλη έρευνα, του Πανεπιστημίου του Λος Αντζελες στην Καλιφόρνια, κατέγραψε αυξημένα ποσά αδρεναλίνης στο αίμα των «ατμιστών» κάτι που συνέδεσαν με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  http://www.ethnos.gr/epistimi/arthro/to_ilektroniko_tsigaro_ypopto_gia_egkefalika-65015771/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...