Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Γιατί ασπρίζουν τα μαλλιά μας

Το άσπρισμα των μαλλιών μας είναι μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει όσο μεγαλώνουμε και έχει να κάνει με τη μελανίνη, τη χρωστική που ευθύνεται και για το μαύρισμα το καλοκαίρι από τον ήλιο.

Η τρίχα γεννάται από την κερατίνη που παράγουν τα κερατινοκύτταρα. Πριν η τρίχα βγει από τον θύλακα εγχέεται με μια χρωστική, τη μελανίνη, που παράγεται από τα μελανοκύτταρα που βρίσκονται στον θύλακα κάθε τρίχας και μεταφέρεται μέσω των μελανοσωμάτων. Ο τόνος των μαλλιών μας προκύπτει από την κατανομή των δύο τύπων μελανίνης, της ευμελανίνης, που είναι καφέ σκούρα και της φαιομελανίνης, που είναι κοκκινοκίτρινη, σε διαφορετικές αναλογίες στον καθένα μας.

Καθώς μεγαλώνουμε, τα μελανοκύτταρα αρχίζουν να χάνουν τη λειτουργικότητα τους σιγά-σιγά, μέχρι τελικά να πεθάνουν και πλέον να μην παράγεται άλλο χρώμα και τα μαλλιά μας να γίνουν πιο διαφανή, δηλαδή γκρι, ασημί, ή λευκά.

Επίσης στους θύλακες παράγονται και κάποιες ποσότητες υπεροξειδίου του υδρογόνου, το γνωστό εμπορικό οξυζενέ, το οποίο διασπάται από το ένζυμο καταλάση. Όσο γερνάμε μειώνεται η παραγωγή της καταλάσης με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται το υπεροξείδιο του υδρογόνου, εμποδίζοντας την παραγωγή μελανίνης.

Ασθένειες που γκριζάρουν τα μαλλιά μας

Αν και φημολογείται ότι το στρες κάνει τα μαλλιά να ασπρίζουν γρηγορότερα, δεν έχει βρεθεί κάποια απόδειξη γι' αυτό. Κάποιοι επιστήμονες προτείνουν ότι οι ορμόνες που παράγονται σε κατάσταση στρες επηρεάζουν την βιωσιμότητα των μελανοκυττάρων ή την ικανότητα να μεταφέρουν τη μελανίνη.

Ο μύθος της Μαρία Αντουανέτα



Ο μύθος θέλει την Μαρία Αντουανέτα να άσπρισε από τη στενοχώρια της μια μέρα πριν αντικρύσει την γκιλοτίνα. Μια πιθανή εξήγηση γι αυτό είναι ότι μπορεί να είχε ήδη γκρίζα μαλλιά και δεν φορούσε την περούκα της. Πιθανό επίσης είναι να εκδηλώθηκε ένα σπάνιο αυτοάνοσο νόσημα, η Γυροειδής Αλωπεκία (Alopecia Areata), που προκαλεί την πτώση των μαλλιών που έχουν μελανίνη, αφήνοντας ανέπαφα τα λευκά. Ενώ επίσης μπορεί η κατάσταση στρες να προκάλεσε την παραγωγή ενεργών ριζών στους θύλακες, που κατέστρεψαν τη χρωστική των τριχών.

η εικόνα ανήκει στο catherinedelors.com

Ωστόσο, άλλες ασθένειες, όπως η ανεπάρκεια βιταμίνης B12, προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα και το κάπνισμα, φαίνεται να επιταχύνουν το άσπρισμα των μαλλιών μας.

Πηγές:
Why does hair turn gray. (scientificamerican.com)
Fact or Fiction?: Stress Causes Gray Hair. (scientificamerican.com)
Van Neste, D., & Tobin, D. J. (2004). Hair cycle and hair pigmentation: dynamic interactions and changes associated with aging.Micron,35(3), 193-200.

--Πηγή: Βιοχημικός. https://bioximikos.gr/topics/beauty/134-giati-asprizoyn-ta-mallia-mas
https://bioximikos.gr/topics/beauty/134-giati-asprizoyn-ta-mallia-mas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...