Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για την καφεΐνη

Εκατομμύρια άνθρωποι κάθε μέρα καταναλώνουν καφέ. Μας τονώνει, μας βοηθά να συγκεντρωθούμε στη δουλειά μας αλλά και συχνά μας ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.

1. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό παράγωγο ξανθίνης που βρίσκεται σε περισσότερα από 60 φυτά, όπως στους κόκκους καφέ, κακάου, στα φύλλα τσαγιού. Είναι αναπόσπαστο συστατικό των αναψυκτικών τύπου cola και των ενεργειακών ποτών.

2. Μεταβολίζεται στο ήπαρ από το ενζυμικό σύστημα της οξειδάσης του κυτοχρώματος P450, που τη διασπά σε 3 διμέθυλοξανθίνες:
  • Παραξανθίνη, αυξάνει την λιπόλυση ανεβάζει τα επίπεδα γλυκερόλης και λιπαρών οξέων στο αίμα
  • Θεοβρωμίνη, διαστέλλει τα αγγεία και είναι διουρητική
  • Θεοφυλλίνη, διαστέλλει τους αεραγωγούς
3. Επειδή διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό δρα στο νευρικό σύστημα, καθώς συνδέεται στους υποδοχείς αδενοσίνης, αναστέλλοντας τους.

Η αδενοσίνη (νουκλεοτίδιο πουρίνης), που παράγεται κατά την καθημερινή δραστηριότητα, όταν προσδένεται στους υποδοχείς της αδενοσίνης προκαλεί υπνηλία επιβραδύνοντας δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων. Στον εγκέφαλο, προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, προφανώς για να αφήσει περισσότερο οξυγόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου).


Η καφεΐνη λοιπόν όταν προσδένεται στους υποδοχείς αυτούς εμποδίζει την αδενοσίνη να συνδεθεί. Δεν τη μιμείται όμως στον τρόπο δράσης, απλώς μπλοκάρει τους υποδοχείς. Έτσι αντί να ρίχνει τους ρυθμούς μας, αντίθετα μας διεγείρει.


Συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, αυξάνει τη νευρική δραστηριότητα και ο εγκέφαλος νομίζει ότι είναι σε μία κατάσταση που απαιτείται εγρήγορση οπότε διεγείρει τα επινεφρίδια να παράγουν αδρεναλίνη (επινεφρίνη). Έτσι ξενικά ένας νέος καταρράκτης αντιδράσεων:
  • Οι κόρες των ματιών μας διαστέλλονται.
  • Οι αναπνευστικοί σωλήνες ανοίγουν
  • Αυξάνεται ο καρδιακός μας ρυθμός
  • Αυξάνει η ροή του αίματος προς τους μυς & επιβραδύνεται προς το στομάχι
  • Το ήπαρ απελευθερώνει γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος για να καλύψει τις αυξημένες ενεργειακές ανάγκες
  • Οι μύες είναι σε σύσφιξη
Αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης, καθυστερώντας την επαναπρόσληψή της, δίνοντας μας το αίσθημα της ευχαρίστησης.

4. Χρησιμοποιείται σε παυσίπονα, αφού καταπραΰνει την αγγειακή κεφαλαλγία όταν συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και σε διαιτητικά χάπια για να διεγείρει τον μεταβολισμό.

5. Πρόσφατες έρευνες προτείνουν ότι η συχνή κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να προστατεύει από τη νόσο του Parkinson, του Alzheimer και κάποιους τύπους καρκίνου.

6. Οι αρνητικές επιδράσεις της υπερβολικής πρόσληψης καφεΐνης είναι το αυξημένο άγχος και η αυξημένη επιθυμία φαγητού καθώς και η κακή ποιότητα ύπνου, οι στομαχικές διαταραχές, ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός και το τρέμουλο.

7. Το στερητικό σύνδρομο της καφεΐνης αναγνωρίζεται διεθνώς ως ιατρική πάθηση. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, η κόπωση, η δυσφορία μαζί με κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης. Ενώ και κάποια που μοιάζουν με αυτά της γρίπης όπως ναυτία, εμετός, μυϊκός πόνος, δυσκαμψία.

8. Η θανατηφόρα δόση καφεΐνης είναι περίπου 150mg για κάθε κιλό του σώματός μας.


Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο ealuxe.com

Caffeine and Your Body. fda.gov

Daly, J. W., Butts-Lamb, P., & Padgett, W. (1983). Subclasses of adenosine receptors in the central nervous system: interaction with caffeine and related methylxanthines. Cellular and molecular neurobiology, 3(1), 69-80.

Caffeine withdrawal recognized as a disorder. hopkinsmedicine.org

Caffeine Content of Food and Drugs. cspinet.org

Arendash, G. W., Schleif, W., Rezai-Zadeh, K., Jackson, E. K., Zacharia, L. C., Cracchiolo, J. R., ... & Tan, J. (2006). Caffeine protects Alzheimer’s mice against cognitive impairment and reduces brain β-amyloid production.Neuroscience, 142(4), 941-952.

Caffeine: How much is too much? .mayoclinic.org

Can Too Much Caffeine Kill You? Find Out What Coffee Does To Your Brain. medicaldaily.com

 https://bioximikos.gr/topics/nutrition-metabolism/195-8-pragmata-poy-prepei-na-gnorizoume-gia-tin-kafeini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...