Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Η πουνικαλαγίνη (βρίσκεται στο ρόδι) προστατεύει από Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με μία μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Χάντερσφιλντ της Αγγλίας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Nutrition & Food Research, η πουνικαλαγίνη, μία ουσία που υπάρχει στο ρόδι, μπορεί να αναχαιτίζει τη φλεγμονή στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Η πουνικαλαγίνη είναι μια φαινόλη με αντιοξειδωτική δράση που βρίσκεται στο ρόδι (oνομάστηκε έτσι από το λατινικό όνομα της ροδιάς που είναι punica). Η μεγαλύτερη συγκέντρωση πάντως βρίσκεται στη φλούδα του ροδιού.

Η πουνικαλαγίνη μελετήθηκε σε καλλιέργειες (στο δοκιμαστικό σωλήνα) ενός είδους εγκεφαλικών κυττάρων που λέγονται μικρογλοιακά. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν τις επιδράσεις της πουνικαλαγίνης στα μικρογλοιακά κύτταρα, διότι η νόσος του Πάρκινσον και, σε μικρότερο βαθμό, η νόσος Αλτσχάιμερ αρχίζουν με την πρόκληση βλαβών εξαιτίας της φλεγμονής, που προοδευτικά συσσωρεύονται και καταστρέφουν τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Όπως έδειξε η μελέτη τους, η έκθεση των κυττάρων στην πουνικαλαγίνη είχε ως αποτέλεσμα να ελαττωθούν σημαντικά τα επίπεδα ορισμένων ουσιών που παράγονται σε αντίδραση στην φλεγμονή, ενώ μερικές από αυτές εξαφανίστηκαν εντελώς.



Παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση ροδιών παρέχει οφέλη στην υγεία, «συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της νευροφλεγμονής που σχετίζεται με την άνοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Olumayokun Olajide, από το Τμήμα Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές δεν έχουν καθορίσει ακόμα την ποσότητα του ροδιού που πρέπει να καταναλωθεί για να προστατεύσει κάποιος τον εγκέφαλό του από τη φλεγμονή. Ωστόσο εκτιμούν πως αν δεν υπάρχει ιατρική αντένδειξη (π.χ. αλλεργία), συνεπώς μπορεί κανείς να τα εντάξει άφοβα τα ρόδια στο ημερήσιο διαιτολόγιό του.

http://www.healthyliving.gr/2014/08/25/rodi-pounikalaginh/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...