Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Έχετε πλυντήριο πιάτων: Δείτε από τι κινδυνεύετε...

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το πλυντήριο πιάτων έχει «λύσει τα χέρια» σε πολλές νοικοκυρές, ωστόσο μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Fungal Biology» αποκαλύπτει ότι κρύβει πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες όσο και η υγρασία που υπάρχει, αποτελούν το τέλειο περιβάλλον για δύο επικίνδυνα είδη μυκήτων.

Σε ποια σημεία του πλυντηρίου εντοπίζονται

Σύμφωνα με τους ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Πολόνα Ζαλάρ, βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα, στα λάστιχα της πόρτας του 62% των πλυντηρίων πιάτων που εξετάστηκαν, εντοπίστηκαν οι μύκητες «Exophiala dermatitidis» και «Exophiala phaeomuriformis».

Τι προκαλούν



Οι δύο αυτοί μύκητες μπορεί να προκαλέσουν δερματικά και καρδιολογικά συμπτώματα, ενώ ειδικά ο «Exophiala dermatitidis» μπορεί να προκαλέσει και αποστήματα στον εγκέφαλο.

Επίσης, είναι δυνατόν να αποικίσει στους πνεύμονες όσων πάσχουν από κυστική ίνωση.

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι μύκητες κρίνονται ως ιδιαίτερα επικίνδυνοι, καθώς παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στη θερμότητα, τις υψηλές συγκεντρώσεις αλάτων και τα καθαριστικά των πλυντηρίων πιάτων, επιβιώνοντας ακόμη και σε 80 βαθμούς Κελσίου και παρά τη χρήση ισχυρών καθαριστικών.

Πηγή: http://www.onmed.gr/ygeia/item/317326-exete-plyntirio-piaton-deite-apo-ti-kindyneyete#ixzz39my5iTzO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...