Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology αποφαίνεται ότι όσοι πάσχουν από υπέρταση η οποία δεν έχει ρυθμιστεί έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μείωση των πνευματικών τους λειτουργιών και κατ’ επέκταση άνοια 20 χρόνια αργότερα.

Αυξημένο κίνδυνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, έχουν και τα άτομα με προ-υπέρταση, δηλαδή με οριακά αυξημένη αρτηριακή πίεση, καθώς και όσοι υπερτασικοί κάνουν θεραπεία.

Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι η αρρύθμιστη υπέρταση αποτελεί έναν από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για μειωμένη πνευματική απόδοση και άνοια (είναι γνωστό από άλλες μελέτες ότι η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών ανοίγει το δρόμο για την άνοια).

Οι επιστήμονες έγραψαν στο άρθρο τους ότι η αρτηριακή πίεση του αίματος είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας για την άνοια και ενδεχομένως ένας στόχος για την πρόληψη της νωρίς στη ζωή καθώς η θεραπεία αργότερα μπορεί να μην προσφέρει σημαντικό όφελος.

Υπέρταση και κίνδυνος άνοιας

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, στη Βαλτιμόρη, παρακολούθησαν επί 20 χρόνια την εξέλιξη των νοητικών λειτουργιών περίπου 14.000 ατόμων.



Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν ηλικίας 48 – 67 ετών στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν άρχισε η μελέτη, ενώ στον τελευταίο επανέλεγχο (την τριετία 2011-2013) πάνω από 5.000 από αυτούς βρίσκονταν εν ζωή.
Ως προ-υπερτασικοί θεωρήθηκαν οι εθελοντές με αρτηριακή πίεση από 121/81 έως και 139/89 mmHg, ως υπερτασικοί όσοι είχαν πίεση από 140/90 και πάνω, και ως υγιείς όσοι είχαν πίεση από 120/80 mmHg και κάτω. (Ο πρώτος αριθμός αφορά τη η συστολική πίεση, η οποία αντιστοιχεί στο «κύμα» του αίματος που εμφανίζεται με κάθε κτύπο της καρδιάς. Ο δεύτερος αριθμός είναι η διαστολική πίεση, αυτή που εμφανίζεται κατά την «ανάπαυση» της καρδιάς. ανάμεσα στους χτύπους της).

Τα άτομα με αρρύθμιστη υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης είχαν διπλάσιες πιθανότητες θανάτου έως τον τελευταίο επανέλεγχο σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Και όσοι είχαν επιζήσει, είχαν κατά 6,5% μεγαλύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους στον τελευταίο επανέλεγχο, σε σύγκριση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Η διαφορά αυτή σημαίνει πως οι νοητικές λειτουργίες ήταν «γερασμένες» κατά 2,7 χρόνια σε σύγκριση με εκείνες των ατόμων δίχως υπέρταση, εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Ρεμπέκα Γκότσμαν, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins,. Στους εθελοντές με προ-υπέρταση και σε εκείνους που έκαναν θεραπεία για την υπέρταση, η γήρανση των νοητικών λειτουργιών ήταν μικρότερη.

 http://www.healthyliving.gr/2014/08/07/ypertash-piesh-anoia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...