Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Οι θερμοκρασιές πλύσης για την εξουδετέρωση μικροβίων

Μπορεί πολλά απορρυπαντικά να διαφημίζονται ότι καθαρίζουν τα ρούχα και σε κρύο νερό (15 βαθμών), οι ειδικοί όμως φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ερευνητές μικροβιολόγοι πήραν δείγματα από περισσότερα από 100 παιδικά ρούχα, ειδή και παιχνίδια.

Τα μισά από αυτά είχαν πλυθεί στους 40 βαθμούς Κελσίου και τα υπόλοιπα ήταν άπλυτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις αναλύσεις, το πλύσιμο ρούχων και παιχνιδιών μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου σκοτώνει λίγα μικρόβια.

Πιο συγκεκριμένα, το μικροβιακό φορτίο των ρούχων και των παιχνιδιών μετά το πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου ήταν μόλις 14% μικρότερο από αυτό που είχαν όταν ήταν άπλυτα.

Παράλληλα, φάνηκε ότι, μετά από το πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου, 1 στα 4 ρούχα και παιχνίδια είχαν ίχνη βακτηρίων που υπάρχουν στα κόπρανα.



Μάλιστα, τα περισσότερα βακτήρια που σχετίζονται με τα κόπρανα υπήρχαν στα πλυμένα παιχνίδια με τα οποία κοιμούνται αγκαλιά τα μικρά παιδιά, ενώ τα εσώρουχά τους είχαν το υψηλότερο βακτηριακό φορτίο.

Ποια είναι η σωστή θερμοκρασία

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ρούχα θα πρέπει να πλένονται τουλάχιστον στους 60 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στους 90.

Είναι ενδεικτικό ότι κάθε καθαρό εσώρουχο που έχει πλυθεί με κρύο νερό μπορεί να περιέχει μέχρι 10.000 μικρόβια που σχετίζονται με τα κόπρανα.

Αναλυτικά
  • Τα ακάρεα αρχίζουν να πεθαίνουν στους 35-55 βαθμούς Κελσίου.
  • Τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και οι παπλωματοθήκες πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 55 – 60 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και οι θήκες των μαξιλαριών.
  • Τα εσώρουχα, θα πρέπει να πλένονται σε καυτό νερό και ξεχωριστά από τα άλλα ρούχα (μπλούζες, παντελόνια, φορέματα κλπ) γιατί έχουν υψηλό μικροβιακό φορτίο.
  • Να θυμάστε ότι τα μικρόβια και οι ιοί της γρίπης, του AIDS και της ηπατίτιδας πεθαίνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 70 βαθμούς Κελσίου.
  • Όλα τα ρούχα θα πρέπει να σιδερώνονται καλά.

 http://www.planitikos.gr/2014/08/blog-post_4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...