Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

Ο θηλασμός προστατεύει από την επιλόχεια κατάθλιψη

Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Maternal and Child Health, έδειξε πως οι μητέρες που θηλάζουν μειώνουν κατά 50% τον κίνδυνο να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη.

Η επιλόχεια κατάθλιψη αποτελεί ένα είδος κατάθλιψης που μπορεί να εμφανιστεί στις μητέρες μετά τη γέννηση του παιδιού τους και οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες. Στα συμπτώματα συγκαταλέγονται το κλάμα, ο εκνευρισμός, η υπνηλία, η δυσκολία συγκέντρωσης, η απομόνωση, το αίσθημα του ανικανοποίητου και η θλίψη. Περίπου μια στις 10 μητέρες εμφανίζει επιλόχεια κατάθλιψη κάποια στιγμή μετά τον τοκετό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση του θηλασμού ενάντια στην επιλόχεια κατάθλιψη οφείλεται στις ορμόνες που εκκρίνονται στον γυναικείο οργανισμό κατά την παραγωγή του γάλακτος.
50% μικρότερος κίνδυνος

Αναλύοντας δεδομένα που αφορούσαν 14.000 γεννήσεις στη νοτιοδυτική Βρετανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που δήλωσαν πως ήθελαν να θηλάσουν το παιδί τους και τελικά το θήλασαν είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες που αρχικά είχαν δηλώσει ότι ήθελαν να θηλάσουν το παιδί τους και τελικά για κάποιον λόγο δεν τα κατάφεραν, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης.



«Ο θηλασμός έχει προστατευτικά οφέλη όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τη μητέρα. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος όπου οι μητέρες που ήθελαν αλλά τελικά δεν κατάφεραν να θηλάσουν αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο από όλες τις υπόλοιπες ομάδες», δήλωσε η Μαρία Ιακώβου, η οποία έλαβε μέρος στη μελέτη. «Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει πολύ μεγάλη υποστήριξη απέναντι στις μητέρες που θέλουν να θηλάσουν, ενώ θα πρέπει οι ειδικοί να παρακολουθούν στενά όσες τελικά δεν τα καταφέρνουν για να βεβαιωθούν ότι όλα πάνε καλά».

«Οι μητέρες πολλές φορές μετά τον τοκετό ταλαιπωρούνται από πόνο, έλλειψη ύπνου και στρες. Ο θηλασμός μπορεί να βοηθήσει ως προς την χαλάρωσή τους και τον περιορισμό του στρες που βιώνουν, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση διαταραχών της ψυχικής τους υγείας», ανέφερε η Ρόζμαρι Ντόντς, από το ίδρυμα National Childbirth Trust (NCT).

 http://www.healthyliving.gr/2014/08/21/thilasmos-epiloxeia-katathlipsh/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...