Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Γιατί το πλούσιο πρωινό βοηθάει στο αδυνάτισμα

Κάνετε δίαιτα; Μην παραλείπετε το πρωινό σας, το οποίο πρέπει να είναι μάλιστα πλούσιο. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας και τελικά να χάσετε περισσότερα κιλά.

Όταν τρώτε ένα πλούσιο πρωινό, στη διάρκεια της δίαιτας σας, θα χάσετε περισσότερο βάρος γιατί συνολικά θα καίτε περισσότερες θερμίδες. Επίσης θα έχετε καλύτερο έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Αυτά είναι τα συμπεράσματα μιας μελέτης που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Bath οι οποίοι εξέτασαν την επίδραση του πλούσιου πρωινού στο ενεργειακό ισοζύγιο σε σύγκριση με την παράλειψή του.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό διατροφής, το American Journal of Clinical Nutrition.

Πρωινό ίσον περισσότερη κίνηση


Στη μελέτη συμμετείχαν 35 αδύνατα άτομα ηλικίας μεταξύ 21 και 60 ετών, τα οποία κατατάχθηκαν με τυχαίο τρόπο σε δύο ομάδες.

Για έξι εβδομάδες, η πρώτη ομάδα δεν έτρωγε πρωινό μέχρι τις 12 το πρωί ενώ η δεύτερη ομάδα κατανάλωνε ένα πλούσιο πρωινό 700 θερμίδων μέχρι τις 11 το πρωί. Στο υπόλοιπο της καθημερινής τους διατροφής οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι να φάνε ότι ήθελαν.

Από την πλευρά τους, οι ερευνητές ήταν εξοπλισμένα με οθόνες Actiheart οι οποίες είναι πολύ ευαίσθητες και δείχνουν τις αλλαγές στην αυθόρμητη δραστηριότητα χαμηλής έως μέτριας έντασης σε ένα άτομο. Επιπλέον, μια φορητή συκευή iPro (μικρός καθετήρας που τοποθετείται στο στομάχι) κατέγραφε τα επίπεδα της γλυκόζης κάθε πέντε λεπτά.

Σε αντίθεση με αυτό που έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, αυτοί που έτρωγαν πλούσιο πρωινό δεν κατανάλωναν στο υπόλοιπο της ημέρας λιγότερα σνακς ή μικρότερες μερίδες φαγητού ούτε ο μεταβολισμός τους είχε γίνει πιο γρήγορος. Οι οθόνες Actiheart έδειξαν ότι ήταν πιο δραστήριοι και κινούνταν περισσότερο από εκείνους που δεν φάει πρωινό, αν και ξυπνούσαν περίπου την ίδια ώρα το πρωί.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν πρωινό δαπανούσαν περίπου 442 περισσότερες θερμίδες, κάτι που συνέβαινε κυρίως το πρωί, μετά το φαγητό τους. Και καθώς η μέρα προχωρούσε παρουσίαζαν καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους σε σύγκριση με εκείνους που παρέλειπαν το πρωινό.

Ο James Betts, του Τμήμα Υγείας του Πανεπιστημίου του Μπαθ, που ήταν ο κύριος ερευνητής της μελέτης, ανέφερε: “Το κύριο εύρημα της μελέτης μας είναι ότι οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό καίνε περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα λόγω αυξημένης κίνησης. Θα νόμιζε κανείς ότι αυτό συμβαίνει λόγω λιγότερου τσιμπολογήματος, αλλά στην πραγματικότητα οφείλεται στην μεγαλύτερη δαπάνη θερμίδων. Οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό είναι πιο δραστήριοι κι έτσι χάνουν περισσότερο βάρος”.

Ο μεταβολισμός δεν άλλαξε

Να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν βρήκε κανένα στοιχείο για οποιαδήποτε αλλαγή στο μεταβολισμό μεταξύ αυτών που έτρωγαν πρωινό και αυτών που δεν έτρωγαν. “Οι άνθρωποι που νηστεύουν το πρωί δεν επιβραδύνουν το μεταβολισμό τους και οι άνθρωποι που τρώνε πρωινό δεν τον επιταχύνουν”, ανέφερε ο Betts.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ομάδα της νηστείας κατανάλωνε περίπου 20% λιγότερες θερμίδες.

Τα ευρήματα είναι μέρος του Bath Breakfast Project, μια τριετή τυχαιοποιημένη μελέτη που χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο Έρευνας Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών.

 http://www.healthyliving.gr/2014/06/06/proino-diaita-adynatisma-kila-varos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...