Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Το μικροβίωμα του κατόχου τους κουβαλούν τα κινητά τηλέφωνα

Φαίνεται πως με τα κινητά τηλέφωνα δεν έχουμε μόνο συναισθηματικό δέσιμο: μοιραζόμαστε και το προσωπικό μας μικροβίωμα.

Σύμφωνα με ευρήματα Αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίαου του Όρεγκοv , οι χρήστες των κινητών τηλεφώνων μεταδίδουν στη συσκευή τους το 82% βακτηρίων που έχουν στα δάχτυλά τους, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της γενικότερης βακτηριακής εξάπλωσης.

Η εν λόγω βακτηριακή «ταυτότητα», κατά τους επιστήμονες, αντιστοιχεί στο προφίλ των περίπου 100 τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που ζουν στο σώμα μας και ζυγίζουν 2 κιλά.

Ο μέσος χρήστης του κινητού τηλεφώνου, αγγίζει τη συσκευή του περίπου 150 φορές την ημέρα.
7.000 διαφορετικά βακτήρια

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χαρτογράφησαν το DNA των βακτηρίων που εντοπίζονταν στον δείκτη και στον αντίχειρα 17 ατόμων. Στη συνέχεια έλαβαν δείγμα από την επιφάνεια της οθόνης του κινητού τηλεφώνου τους.

Σε 51 δείγματα που έλαβαν εντόπισαν συνολικά 7.000 διαφορετικά βακτήρια. Περίπου το 82% των βακτηρίων κατοικούσαν τόσο στα δάχτυλα των εθελοντών, όσο και στην οθόνη του κινητού τους. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οικογένειες βακτηρίων που εντοπίζονται στο έντερο, στο δέρμα και στην στοματική κοιλότητα π.χ. στρεπόκοκκος, σταφυλόκοκκος, κορυνοβακτήριο κ.ά.

Στα κινητά τηλέφωνα των γυναικών υπήρχε πιο ισχυρή βακτηριακή παρουσία σε σχέση με τα κινητά των ανδρών.



"Παρά το μικρό δείγμα της μελέτης, καταφέραμε να δείξουμε ότι τα πιο κοντινά μας αντικείμενα δανείζονται την βακτηριακή μας ταυτότητα" αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης Τζέιμς Μέντοου.

Οι ειδικοί ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι τα κινητά συνοδεύονται από μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με άλλα αντικείμενα που μας περιβάλλουν.

Εξαιτίας όμως της συχνής επαφής τους με τα δάχτυλα ή το πρόσωπο των κατόχων τους, τα κινητά τηλέφωνα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την ανίχνευση της έκθεσης σε συγκεκριμένα είδη βακτηρίων – ιδιαίτερα στην περίπτωση εργαζομένων σε νοσοκομεία, ιατρεία κ.ά.

 http://www.healthyliving.gr/2014/06/27/vakthria-kinhta-thlefona/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...