Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Κίνδυνος καρκίνου με μισή ώρα την ημέρα ομιλία στο κινητό τηλέφωνο

Χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο για περισσότερο από μισή ώρα την ημέρα για πέντε χρόνια μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου του εγκεφάλου, βρήκε μια γαλλική μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν τα κινητά για 15 ώρες ανά μήνα κατά μέσο όρο είχαν δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γλοίωμα και μηνιγγίωμα – τα κύρια είδη του όγκου του εγκεφάλου – σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν το κινητό τηλέφωνο σπάνια.

Το εύρημα της μελέτη υποστηρίζει άλλες διεθνείς μελέτες που υποδηλώνουν ότι ένας μεγαλύτερος κίνδυνος για όγκο στον εγκέφαλο υπάρχει μόνο για τους βαρύτερα χρήστες της κινητής τηλεφωνίας.

Τριπλασιασμός κινδύνου

Γάλλοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπορντώ άλλα άλλα γαλλικά πανεπιστήμια υποστηρίζουν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Occupational and Environmental Medicine ότι όσοι μιλάνε πάνω από 15 ώρες τον μήνα στο κινητό τηλέφωνο διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εγκεφάλου.

Το συμπέρασμα προέρχεται ύστερα από σύγκριση 253 ασθενών οι οποίοι είχαν γλοίωμα και 194 ασθενών οι οποίοι είχαν μηνιγγίωμα με 892 υγιείς συνομηλίκους τους. Οι ασθενείς της μελέτης είχαν διαγνωστεί με αυτές τις δύο μορφές καρκίνου του εγκεφάλου την περίοδο 2004-2006.


Όπως έδειξε η σύγκριση, ο κίνδυνος καρκίνου του εγκεφάλου ήταν παρόμοιος μεταξύ όσων δεν χρησιμοποιούσαν καθόλου κινητό τηλέφωνο και όσων έκαναν μέτρια χρήση.

Ωστόσο, όσοι μιλούσαν πάρα πολύ στο κινητό τους και επί σειρά ετών, είχαν 2,89 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γλοίωμα και 2,57 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μηνιγγίωμα σε σύγκριση με όσους δεν χρησιμοποιούσαν κινητό.

Αυτοί που κινδύνευαν περισσότερο απ’ όλους μιλούσαν για πάνω από 15 ώρες τον μήνα στο κινητό τηλέφωνο επί 2-10 χρόνια (η μέση διάρκεια της αυξημένης χρήσης του κινητού ήταν τα 5 χρόνια).

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκαν όσοι χρησιμοποιούσαν το κινητό για επαγγελματικούς λόγους, όπως συμβαίνει με πολλούς εργαζόμενους και στελέχη επιχειρήσεων.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι «είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένα επίπεδο κινδύνου, εάν υπάρχει, ιδίως καθώς η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων εξελίσσεται διαρκώς». Και επισημαίνουν: «Η ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση στη χρήση κινητών και σε παράλληλη μείωση της έντασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα κινητά».

Γι’ αυτό και καταλήγουν πως οι μελέτες για το δυνητικό κίνδυνο καρκίνου από το κινητό και τα ασύρματα τηλέφωνα πρέπει να συνεχιστούν λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις.

Αντικρουόμενες οι μελέτες

Ενώ μια σειρά από μελέτες έχουν αποτύχει να βρουν αδιάσειστες αποδείξεις σύνδεσης ανάμεσα στη χρήση κινητών τηλεφώνων και του καρκίνου, αρκετές από αυτές προτείνουν ότι η εντατική και μακροχρόνια χρήση των κινητών τηλεφώνων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καρκίνου.

Η Isabelle Baldi, από τους επιστήμονες που έκαναν τη γαλλική έρευνα, δήλωσε: “Η μελέτη μας είναι μέρος της τάσης αυτής, αλλά τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν”.

Να σημειωθεί ότι το 2011, ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο προειδοποίησε ότι τα πεδία ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούνται από τα κινητά τηλέφωνα είναι πιθανώς καρκινογόνο.

Πάντως, η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα για τους κινδύνους της χρήσης κινητού τηλεφώνου, η Interphone 2010, δεν βρήκε αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικών όγκων μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούσαν τακτικά κινητά τηλέφωνα.

 http://www.healthyliving.gr/2014/05/15/karkinos-kinhto-thlefono/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...