Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Μικρότερο το γυναικείο μυαλό αλλά ταχύτερο

Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες έχουν πιο μικρό εγκέφαλο απ’ ό,τι οι άνδρες, περίπου κατά 100 γραμμάρια. Όλα τα όργανα των ανδρών είναι μεγαλύτερα επειδή είναι πιο μεγαλόσωμοι. Έτσι οι άνδρες έχουν πιο ψηλό ανάστημα, μεγαλύτερο βάρος, μεγαλύτερο εγκέφαλο, μεγαλύτερους πνεύμονες, μεγαλύτερη καρδιά κλπ.

Ωστόσο, ακόμα και όταν ληφθεί υπόψη ότι οι άνδρες είναι πιο μεγαλόσωμοι, πάλι έχουν μεγαλύτερο εγκέφαλο από τις γυναίκες. Δηλαδή ένας άνδρας ίδιου βάρους με μια γυναίκα έχει περίπου 100 γραμμάρια μυαλό περισσότερο. Η διαφορά αυτή έχει απασχολήσει τους επιστήμονες. Όλα δείχνουν ότι οι γυναίκες είναι εξίσου έξυπνες με τους άνδρες, συνεπώς γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά στην ποσότητα του εγκεφάλου;

Μια νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και συναδέλφων τους από τη Μαδρίτη, έγινε για να διερευνηθεί γιατί οι γυναίκες είναι εξίσου έξυπνες με τους άνδρες, μολονότι ο εγκέφαλός τους είναι κατά 8% μικρότερος από τον δικό τους.

H έρευνα έδειξε ότι οι άνδρες διαθέτουν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα τα οποία είναι απαραίτητα για την λογική σκέψη, ενώ οι γυναίκες διαθέτουν περισσότερες συνδέσεις ανάμεσα στα δικά τους, γεγονός που τους επιτρέπει να σκέφτονται ταχύτερα παρ’ ότι έχουν λιγότερη φαιά ουσία.



Η έρευνα εστιάσθηκε σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται ιππόκαμπος και παίζει καθοριστικό ρόλο στη χρήσιμη μνήμη και τα συναισθήματα. Στους άνδρες, όσο μεγαλύτερος είναι ο ιππόκαμπος και όσο περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες) διαθέτει, τόσο υψηλότερη η νοημοσύνη.

Οι ερευνητές, όμως, ανακάλυψαν πως ο μεγαλύτερος ιππόκαμπος (ο οποίος βεβαίως παραμένει μικρότερος από τον ανδρικό) δεν αποτελεί ένδειξη υψηλότερης νοημοσύνης, αλλά αντιθέτως όσο μικρότερος είναι, τόσο το καλύτερο.

Νευρώνες με καλύτερες συνδέσεις

Οι ερευνητές υπέβαλλαν επίσης σε τεστ νοητικών λειτουργιών 59 γυναίκες και 45 άνδρες, ηλικίας 18 έως 27 ετών. Σε συμφωνία με προγενέστερες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στην επαγωγική σκέψη και στην παρακολούθηση μιας μεταβαλλόμενης κατάστασης, ενώ οι άνδρες είναι καλύτεροι στην χωροταξική συλλογιστική.

Ωστόσο ο εγκέφαλος των γυναικών ήταν πιο αποδοτικός, καθώς «σε δομικό επίπεδο απαιτούσε λιγότερη νευρωνική ύλη για να επιτύχει εφάμιλλα αποτελέσματα με τον ανδρικό», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Intelligence».

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι όσο μικρότερος είναι ο ιππόκαμπος στις γυναίκες, τόσο καλύτερα λειτουργεί, γεγονός που με τη σειρά του δείχνει ότι το μέγεθος μίας δομής δεν έχει κατ’ ανάγκην σχέση με το πόσο καλά αποδίδει», σχολίασε ο δρ Τρέβορ Ρόμπινς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Η συσχέτιση μικρότερου μεγέθους-μεγαλύτερης απόδοσης μπορεί να σημαίνει πως οι νευρώνες στον γυναικείο ιππόκαμπο έχουν πιο σφιχτή δομή ή διαθέτουν περισσότερες ενεργές συνδέσεις μεταξύ τους», πρόσθεσε.

Αν λοιπόν είστε γυναίκα και ακούσετε έναν άντρα να σας λέει ότι έχετε 100 γραμμάρια λιγότερο μυαλό μπορείτε να του απαντήσετε με περηφάνια: “αλλά εσύ έχει λιγότερες συνδέσεις”.

 http://www.healthyliving.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...