Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Rosalind Franklin: H μεγάλη κυρία του DNA!!!

Ενενήντα τρία χρόνια κλείνουν  από τη γέννηση της κυρίας του DNA, Ρόζαλιν Φράνκλιν. Η βιοφυσικός έχει μείνει στην ιστορία για τη συμβολή της στην αποκάλυψη της δομής του DNA


Προερχόμενη από πλούσια εβραϊκή οικογένεια της Βρετανίας η Ρόζαλιν Φράνκλιν διάλεξε το δύσκολο επιστημονικό δρόμο. Ακολούθησε μια καριέρα στη βιοφυσική και την κρυσταλλογραφία και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η θέση της γυναίκας ήταν ακόμα υποβαθμισμένη. Η απόφαση της, την έκανε σύμβολο, όπως και το έργο που άφησε πίσω της.

Φτάνοντας το 1950 στο King’s College του Λονδίνου ήταν ήδη μια καταξιωμένη επιστήμονας, ειδική στη κρυσταλλογραφία. Είχε μάλιστα δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό εγγράφων. Αξιοσημείωτη είναι η συνάντηση της με τον Μόρις Γουίλκινς, ο οποίος μη γνωρίζοντας τίποτα σχετικά με τη κρυσταλλογραφία, επέμενε να γίνει βοηθός του.
Η Φράνκλιν βρέθηκε σε μια κατάσταση κατά την οποία έπρεπε να επιβιώσει από μια συνεργασία με έναν άνθρωπο που ήθελε να της κλέψει το έργο της. Σε έρευνες που η ίδια διεξήγαγε και παρότι προσπαθούσε τα αποτελέσματα της να τα κρατήσει κρυφά, ο Γουίλκινς με τη βοήθεια ενός συνεργάτη του επιδιδόταν στην τέχνη της… αντιγραφής.
Ο ίδιος ο Γουίλκινς στο βιβλίο «The double helix», που εκδόθηκε το 1968 εξομολογήθηκε την πράξη του.
«Το 1958 η Ρόζαλιντ Φράνκλιν πέθανε πρόωρα στην ηλικία των 37 ετών. Καθώς οι πρώτες εντυπώσεις μου από αυτή, επιστημονικές και προσωπικές, ήταν συχνά λανθασμένες, θα ήθελα να πω μερικά πράγματα για τα επιτεύγματά της. Η δουλειά που έκανε με τις ακτίνες Χ στο King’s College εκτιμάται όλο και περισσότερο ως έξοχη. Και εγώ και ο Φράνσις Κρικ, φτάσαμε να εκτιμούμε βαθύτατα την τιμιότητα και τη γενναιοδωρία της, συνειδητοποιώντας με καθυστέρηση χρόνων τις μάχες που πρέπει να δώσει μια έξυπνη γυναίκα προκειμένου να γίνει αποδεκτή σε έναν επιστημονικό κόσμο ο οποίος συχνά θεωρεί τις γυναίκες σαν μια ανάπαυλα από την υψηλή διανόηση. Το παραδειγματικό κουράγιο και η ακεραιότητα της Ρόζαλιντ κατέστησαν σαφή σε όλους ότι ενώ γνώριζε πως ήταν θανάσιμα άρρωστη, δεν παραπονέθηκε ποτέ αλλά συνέχισε να εργάζεται ως και μερικές εβδομάδες πριν από τον θάνατό της» αναφέρει ο Γουότσον συγγραφέας του βιβλίου.

Η Φράνκλιν πέθανε το 1958 από καρκίνο ωοθηκών, περήφανη για τη φήμη που είχε αποκτήσει ως ειδήμων της κρυσταλλογραφίας, αλλά και για τις έρευνές της στους ιούς οι οποίες κατέληξαν στα χρόνια που ακολούθησαν στη διαλεύκανση της τρισδιάστατης δομής του DNA.


Το βραβείο Νόμπελ που κανονικά θα της ανήκε, ειδικά μετά από τις εκ των υστέρων αποκαλύψεις για την τεράστια συμβολή της δεν ήρθε ούτε μετά θάνατον, καθώς σύμφωνα με όσα προβλέπονται πρέπει ο τιμώμενος να είναι εν ζωή.

Την 93η επέτειο των γενεθλίων της Ροζαλίν Φράνκλιν, τίμησε σημερα και η Google

 http://medicaltv.eu/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...