Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ο γάμος μεταξύ συγγενών αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στους απογόνους

Παιδιά με γενετικά ελλείμματα κινδυνεύουν να αποκτήσουν τα ζευγάρια που έχουν συγγενικούς δεσμούς μεταξύ τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.

Ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων Λιντς και Μπράντφορντ, με επικεφαλής τους Δρ Έαμον Σέρινταν και Νιλ Σμολ, μελέτησαν τις γεννήσεις 13.500 βρεφών, μεταξύ των οποίων και πολλά από την πακιστανική κοινότητα της Μ. Βρετανίας (όπου είναι συνηθισμένοι οι γάμοι ανάμεσα σε εξαδέλφια), στην οποία έχουν καταγραφεί διαχρονικά υψηλά ποσοστά ανωμαλιών, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το έθιμο του γάμου μεταξύ πρώτων εξαδέλφων αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα για τις εκ γενετής ανωμαλίες στα βρέφη των πακιστανών, καθώς ευθύνεται σχεδόν για το ένα τρίτο (31%) από αυτές.

Ο κίνδυνος απόκτησης παιδιού με σοβαρή καρδιακή ή νευρολογική βλάβη, που μπορεί να επιφέρει και πρόωρο θάνατο, είναι μεν μικρός σε απόλυτους αριθμούς, είναι όμως διπλάσιος (6%) σε σχέση με τον γενικό πακιστανικό πληθυσμό (3%).
Αλλά και στον βρετανικό πληθυσμό, όπως έδειξε η έρευνα, ο κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών στους απογόνους διπλασιάζεται στους γάμους μεταξύ των συγγενών, από 2% σε 4%, για τις μητέρες άνω των 34 ετών.
Οι ερευνητές επεσήμαναν πως με τη σωστή πληροφόρηση των ανθρώπων ο κίνδυνος αυτός μπορεί να αποφευχθεί, αν και αναγνώρισαν ότι όταν υπάρχει μια καθιερωμένη πρακτική (όπως στην πακιστανική κοινότητα) είναι δύσκολο να ξεριζωθεί.

 http://news.pathfinder.gr/health/news-research/909747.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...