Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Χταπόδια με μπλε αίμα επιβιώνουν σε ακραίες θερμοκρασίες

Τα χταπόδια μπορούν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες από -1,8 βαθμούς Κελσίου ως 30 βαθμούς Κελσίου χάρη στην ικανότητά τους να τροφοδοτούν συνεχώς με οξυγόνο τους ιστούς του σώματός τους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας στη Γερμανία, η ικανότητα των χταποδιών  να επιβιώνουν σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες οφείλεται στην αιμοκυανίνη, την μπλε χρωστική ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα τους.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες συνέκριναν τις ιδιότητες της αιμοκυανίνης σε χταπόδια της Ανταρκτικής και χταπόδια θερμών και εύκρατων περιοχών.

Όπως διαπίστωσαν οι σχηματισμοί αιμοκυανίνης στα χταπόδια της Ανταρκτικής «Pareledone charcoti» διαφέρουν γενετικά και λειτουργικά από τα χταπόδια που ζουν σε θερμότερες περιοχές, διευκολύνοντας τη μεταφορά και απελευθέρωση οξυγόνου σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.

Τα χταπόδια κυρίως σέρνονται και δεν είναι σε θέση να μεταναστεύσουν όταν επιδεινώνονται οι περιβαλλοντικές συνθήκες στους οικοτόπους τους, κάτι που τα βοήθησε να αναπτύξουν μηχανισμούς προσαρμογής στην πίεση.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ουσιαστική φυσιολογική προσαρμογή στο κρύο περιβάλλον, κάτι που επιτρέπει στα χταπόδια να διατηρήσουν αερόβια ζωή», τονίζουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Εταιρείας για την Πειραματική Βιολογία.

 http://www.econews.gr/2013/07/05/xtapodia-ble-aima-102473/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...