Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Χαλάει το εμφιαλωμένο νερό;

Τα περισσότερα εμφιαλωμένα νερά έχουν μια ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη φιάλη, αλλά χαλάει το εμφιαλωμένο νερό στην πραγματικότητα;

Φυσικά και όχι. Το νερό δεν χαλάει.

Ωστόσο, ίσως αλλοιωθεί μαρκοπρόθεσμα από τη συσκευασία ή το περιβάλλον αποθήκευσης. Παρόλο που το "ληγμένο" μη ανοιγμένο εμφιαλωμένο νερό δεν πρόκειται να σας κάνει κακό, δεν σημαίνει ότι θα γίνει και καλύτερο όσο παλιώνει.

Τα πλαστικά μπουκάλια νερού, συνήθως είναι από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET) για κοινά μπουκάλια ή από Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (HDPE) που χρησιμοποιείται στους ψύκτες, είναι αποστειρωμένα και καλά σφραγισμένα. Ωστόσο αυτά τα υλικά είναι ελαφρώς πορώδη, οπότε το νερό με την μακρά πάροδο του χρόνου μπορεί να απορροφήσει τις χημικές ουσίες από τη συσκευασία ή από το περιβάλλον που είναι αποθηκευμένο και να αποκτήσει μία ιδιαίτερη γεύση. Ιδίως αν είναι αποθηκευμένο κοντά σε βενζίνη, πλαστικό χρώμα, ή άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Οι πραγματικές ανησυχίες ξεκινούν από τη στιγμή που θα ανοίξουμε το μπουκάλι αφού με την παρατεταμένη έκθεση στο φως του ήλιου ή σε πηγές θερμότητας ευνοείται η ανάπτυξη φυκών ή και μούχλας. Όπως άλλωστε θα συνέβαινε και στο νερό από την πηγή. Γι' αυτό από τη στιγμή του ανοίγματος καλό είναι να το καταναλώνουμε ή να το επιστρέφουμε πίσω στο περιβάλλον μέσα σε 2 εβδομάδες.

Σημείωση: Ίσως έχετε ακούσει ότι τα πλαστικά μπουκάλια είναι επιβλαβή για την υγεία μας, αφού προκαλούν χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Ωστόσο αυτό ισχύει για τα μπουκάλια που έχουν υψηλό ποσοστό πολυανθρακικού (κάποια σκληρά πλαστικά), όπως αυτά που χρησιμοποιούμε στην κατασκήνωση.

Γιατί αναγράφεται όμως ημερομηνία λήξης από τις εταιρίες;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους τα μπουκάλια νερού έχουν ημερομηνία λήξης.
1) Γραφειοκρατία: (Φυσικά!)
Το νερό είναι αναλώσιμο διατροφικό προϊόν και ως εκ τούτου υπόκειται σε νόμους που απαιτούν να τοποθετούνται ημερομηνίες λήξης σε όλα τα αναλώσιμα προϊόντα.

2) Ωφελεί τον κατασκευαστή
Σε περίπτωση που κάποιος καταναλωτής διαμαρτυρηθεί στην εταιρεία εμφιάλωσης ότι το νερό που αγόρασε πριν χρόνια είναι χαλασμένο.

3) Είναι οικονομικότερο για τα εργοστάσια
Πολλές εταιρείες χρησιμοποιούν για τα μπουκάλια νερού τα ίδια μηχανήματα που χρησιμοποιούν και για τα μπουκάλια αναψυκτικών, τα οποία όμως πρέπει να φέρουν ημερομηνία λήξης. Επομένως, είναι ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό να τοποθετούν απλά μια σφραγίδα σε όλα τα μπουκάλια (είτε χρειάζονται είτε όχι) από το να αφιερώνουν μια ειδική μηχανή μόνο για το εμφιαλωμένο νερό.

4) Δίνουν πληροφορίες για το προϊόν
Οι ημερομηνίες λήξης δίνουν στοιχεία για την ημερομηνία, τη μονάδα εμφιάλωσης και άλλες πληροφορίες. Παρόλο που η ίδια η ημερομηνία λήξης δεν έχει νόημα όσον αφορά την αλλοίωση της ποιότητας του νερού, οι πληροφορίες κατασκευής θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες για την ανίχνευση κάποιας μόλυνσης, σφαλμάτων εμφιάλωσης ή την ανάκληση προϊόντων.
--
Πηγές:
How Long Does Water Last? (eatbydate.com)
International Bottled Water Association (bottledwater.org)
smithsonianmag.com
Hunt, P. A., Koehler, K. E., Susiarjo, M., Hodges, C. A., Ilagan, A., Voigt, R. C., ... & Hassold, T. J. (2003). Bisphenol A exposure causes meiotic aneuploidy in the female mouse. Current Biology, 13(7), 546-553.

Πηγές εικόνων:
newspropro.com--

 https://bioximikos.gr/topics/nutrition-metabolism/172-xalaei-to-emfialomeno-nero

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...