Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Αποκαλύφθηκε νέος μηχανισμός ανάπτυξης των μαλλιών

Το ξυρισμένο κεφάλι είναι στη μόδα εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν την επιλογή να μακρύνουν τα μαλλιά τους. Ευτυχώς, για όσους υποφέρουν από τριχόπτωση ή αλωπεκία, έχουμε καλά νέα, καθώς οι ερευνητές βρήκαν καινούργια στοιχεία που εμπλέκονται στους μηχανισμούς ανάπτυξης των μαλλιών.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που ελέγχουν τη φλεγμονή παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των τριχών.

Τα κύτταρα Tregs

Τα Τ-ρυθμιστικά λεμφοκύτταρα ή αλλιώς Tregs, αποτελούν μια ειδική υποκατηγορία των Τ-λεμφοκυττάρων που δρουν καταστέλλοντας την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και από αυτή τη θέση διατηρούν την ομοιόσταση της ανοσολογικής απάντησης καθώς και την ανοχή σε αυτή. Με άλλα λόγια, εξασφαλίζουν ότι άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος δεν χάνουν τον έλεγχο.

Η συντριπτική πλειονότητα των Tregs εντοπίζεται στους λεμφαδένες, όπου βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής σε όλο το σώμα. Αλλά έχουμε και υποσύνολα Tregs που βρίσκονται σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στο μυϊκό ή πνευμονικό ιστό. Μάλιστα τα Tregs του ιστού φαίνεται να έχουν διαφορετικούς ρόλους ανάλογα σε ποιο τμήμα του σώματος βρίσκονται.
Μια σειρά πειραμάτων σε ποντίκια έδειξε πως τα Tregs του δέρματος στέλνουν σήματα που διεγείρουν τα βλαστοκύτταρα των τριχοθυλακίων για να αναγεννηθούν και να προκαλέσουν ανάπτυξη τριχών.


Οι θύλακες της τρίχας ανακυκλώνονται συνεχώς: όταν πέφτουν τα μαλλιά, ένα μέρος του θύλακα πρέπει να ξαναναπτυχθεί. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι αυτή η διαδικασία εξαρτιόταν εξ ολοκλήρου από τα βλαστοκύτταρα, αλλά τώρα αποδεικνύεται ότι τα Tregs είναι απαραίτητα.

Στα θηλαστικά, οι θύλακες της τρίχας αναγεννιούνται με ένα συγκεκριμένο μοτίβο, μια ανακύκλωση μεταξύ των φάσεων ανάπτυξης (αναγενές στάδιο) και των φάσεων ηρεμίας (τελογενές στάδιο).

Τόσο τα ποντίκια όσο και οι άνθρωποι έχουν πολλά Tregs στο δέρμα, αλλά μέχρι στιγμής γνωρίζαμε πολύ λίγα για τη λειτουργία τους εκεί.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) διερεύνησαν την υπόθεση ότι αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εμπλέκονταν κατά κάποιον τρόπο στην ανάπτυξη των τριχών.

Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τα Tregs δεν εμπλέκονται απλά, αλλά η ενεργοποίηση τους ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης των μαλλιών. Εάν απενεργοποιήσουμε αυτόν τον τύπο ανοσοκυττάρου, τα μαλλιά απλά δεν μεγαλώνουν.

Η ομάδα παρακολούθησε την ποσότητα Tregs στο δέρμα των ποντικών κατά τη διάρκεια των διαφορετικών φάσεων ανάπτυξης τριχών και βρήκε ότι κατά τη τελογενή φάση αυτά τα ανοσοκύτταρα ήταν πολύ πιο άφθονα. Τα πολύ ενεργά Tregs συνωστίζονταν γύρω από τους θύλακες των τριχών σε τριπλάσιο από το κανονικό βαθμό, ακριβώς προς το τέλος της φάσης ηρεμίας της τρίχας.

Στη συνέχεια, μελέτησαν το βιολογικό μονοπάτι που συνδέει τα Tregs με τα βλαστοκύτταρα. Ανακάλυψαν ότι τα Tregs προκαλούν άμεσα την ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων στο θυλάκα των τριχών μέσω ενός πολύ γνωστού μηχανισμού επικοινωνίας κυττάρων που ονομάζεται οδός σηματοδότησης Notch, η οποία περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται Jag1.

Σε μελέτες για την αλωπεκία areata, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από «αποσπασματική» τριχόπτωση, οι ερευνητές έχουν βρει μεταλλάξεις στα γονίδια που εμπλέκονται στη λειτουργία των Treg.
Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν πολύ ευρύτερες λειτουργίες από την απλή καταπολέμηση των ξένων εισβολέων.

Είναι σαν τα βλαστικά κύτταρα του δέρματος και τα Tregs να έχουν συνεξελιχθεί, έτσι ώστε τα Tregs όχι μόνο να προστατεύουν τα βλαστοκύτταρα από τη φλεγμονή αλλά επίσης να συμμετέχουν και στο αναγεννητικό έργο τους.

Αυτά τα νέα αποτελέσματα είναι μια συναρπαστική προσθήκη στο αυξανόμενο σώμα των στοιχείων που έχουν οι επιστήμονες σχετικά με την ανάπτυξη των μαλλιών. Η έρευνα θα βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνθήκες που οδηγούν στην αλωπεκία και σε άλλα είδη τριχόπτωσης και να οδηγήσει σε νέες θεραπείες.
--
Πηγές:
Ali, N., Zirak, B., Rodriguez, R. S., Pauli, M. L., Truong, H. A., Lai, K., ... & Taravati, K. (2017). Regulatory T Cells in Skin Facilitate Epithelial Stem Cell Differentiation. Cell.
Corthay, A. (2009). How do regulatory T cells work?. Scandinavian journal of immunology, 70(4), 326-336.
Leavy, O. (2014). Regulatory T cells: Human skin residency. Nature Reviews Immunology, 14(3), 136-137.
Petukhova, L., Duvic, M., Hordinsky, M., Norris, D., Price, V., Shimomura, Y., ... & Meyer, K. C. (2010). Genome-wide association study in alopecia areata implicates both innate and adaptive immunity. Nature, 466(7302), 113-117.
New Hair Growth Mechanism Discovered. University of California San Francisco ucsf.edu

Πηγές εικόνων:
anabolichealth.com--

 https://bioximikos.gr/topics/physiology-anatomy/543-apokalyfthike-neos-mixanismos-anaptyksis-ton-mallion

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...