Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

9 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τα Αυγά

Είτε ομελέτα, είτε βραστά ή μέσα σε γλυκά ή αλμυρά πιάτα, τα αυγά γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Ενώ για πολλά χρόνια τους είχε βγει η φήμη ότι προκαλούσαν απόφραξη των αρτηριών, τα αυγά είναι πιο υγιεινά από όσο φαντάζεστε. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα γι’ αυτά τα πλούσια σε πρωτεΐνες εργοστάσια και σε τι σας ωφελούν.

#1 Το μέγεθος μετράει ... ΚΑΠΩΣ

Τα αυγά τα συναντάμαι σε πολλά μεγέθη. Ενώ το μέγεθος δεν αλλοιώνει τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται, όσο μεγαλύτερο το αυγό, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά θα αποκομίσετε, μαζί βέβαια με περισσότερες θερμίδες.

#2 Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Λόγω της περιεκτικότητας του κρόκου σε χοληστερόλη, τα αυγά έχουν κατηγορηθεί ως ένας παράγοντας που συμβάλλει στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά μετά από έρευνες 40 χρόνων έχει αποδειχθεί ότι τα αυγά μπορούν να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή είδηση, διότι σε μόλις 70 θερμίδες, τα αυγά προσφέρουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (δύο αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην υγεία των ματιών), βιταμίνες Α, D, Β12, ριβοφλαβίνη, φώσφορο και φυλλικό οξύ. Παρέχουν επίσης χολίνη, η οποία βοηθά στη λειτουργία του εγκεφάλου των ενήλικων και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

#3 Δεν παχαίνουν

Ενσωματώνοντας τα αυγά σε μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα το βάρος σας. Η πρωτεΐνη από τρόφιμα όπως τα αυγά δημιουργεί αίσθημα πληρότητας και ικανοποίησης όλη την ημέρα. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής μάζας σε περίοδο απώλειας βάρους, και μυϊκού ιστού αυξάνοντας το μεταβολισμό σας.

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 70 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το μια σχετικά χαμηλή σε θερμίδες πηγή πρωτεΐνης.

#4 Εξαιρετικό φαγητό για τη γυμναστική

Η λήψη αρκετής πρωτεΐνης μετά την προπόνηση είναι ιδιαίτερα σημαντική. Βοηθά την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των μυϊκών ιστών σας προσφέροντας τα σωστά αμινοξέα.

#5 Περιέχει τη βιταμίνη του Ήλιου

Εννοούμε φυσικά τη βιταμίνη D. Το σώμα σας λαμβάνει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο ή με την κατανάλωση ορισμένων τροφών. Ιδίως το χειμώνα που ο ήλιος δεν είναι τόσο συχνός και δεν απορροφά αποτελεσματικά τη βιταμίνη D, τα αυγά είναι μία από τις λίγες φυσικές πηγές, οπότε η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή σας σε τακτική βάση θα μπορούσε να σας βοηθήσει να καλύψετε τις ελλείψεις σας.

Ένας μεγάλος κρόκος αυγού παρέχει 41 μονάδες βιταμίνης D, καλύπτοντας το 10% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα. Αν και ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η πρόσληψη πρέπει να είναι υψηλότερη, περίπου 1.000 έως 2.000 IUs καθημερινά.

#6 Το χρώμα δεν παίζει ρόλο

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αυγά με καφέ κέλυφος είναι πιο υγιεινά από τα λευκά, αλλά το χρώμα του κελύφους δεν έχει καμία επίδραση στην ποιότητα του αυγού ή στο μαγείρεμα.

Το χρώμα του κρόκου μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την τροφή της κότας, αλλά αυτό δεν επηρεάζει το θρεπτικό του περιεχόμενο σε μεγάλο βαθμό, αν και μπορεί να υπάρχουν μικρές αποκλίσεις σε βιταμίνη Α και λουτεΐνη.

Ανεξάρτητα από το χρώμα, οι κρόκοι είναι μια σημαντική πηγή βιταμινών, μετάλλων και λίπους, ενώ το ασπράδι παρέχει πλούσια ποσότητα πρωτεΐνης και ριβοφλαβίνης. Ένα μεγάλο αυγό παρέχει περίπου 6gr πρωτεΐνης, σχεδόν 5gr λίπος και 0,2mg ριβοφλαβίνης, η οποία είναι περισσότερο από το 20% της καθημερινής ανάγκης μιας γυναίκας σε βιταμίνη Β.

#7 Λιπαρά

Ένα μεγάλο αυγό περιέχει 1,5gr κορεσμένα λιπαρά, 1,8gr μονοακόρεστα λιπαρά και 1gr πολυακόρεστα λιπαρά και 185mg χοληστερίνης.

Μερικά αυγά είναι εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά, αν η τροφή που δίνεται στην κότα είναι εμπλουτισμένη με ω-3 λιπαρά.

#8 Φρέσκα είναι καλύτερα

Ίσως να πετάτε τα αυγά σας λίγο πρόωρα. Τα αυγά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός τριών εβδομάδων από τη στιγμή που τα αγοράσατε αν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο. Χαλάνε γρηγορότερα σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι μην τα αφήνεται έξω πάρα πολύ καιρό.

#9 Μην το παρακάνετε

Όπως όλα τα τρόφιμα, η μέτρια πρόσληψη ως μέρος μιας ισορροπημένης, υγιεινής διατροφής βοηθά στην διασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σας.

Επιλέξτε και άλλες πηγές πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια και τα όσπρια, και συνδυάστε τα με θρεπτικούς υδατάνθρακες και λιπαρά, όταν είναι δυνατόν. Συμπεριλάβετε επίσης στη διατροφή σας δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, όπως τα ψάρια και τα ενισχυμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και υγιεινές πηγές λίπους, όπως τα καρύδια και οι σπόροι.

Πηγές εικόνων:

cooking.stackexchange.com

https://bioximikos.gr/topics/nutrition-metabolism/426-9-pragmata-pou-den-gnorizete-gia-ta-avga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...