Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012

Τι έχει εφευρεθεί από γυναίκες;

Η ιστορία έχει να επιδείξει πολλές γυναίκες εφευρέτριες.

Μπορούμε, για παράδειγμα, να αναφέρουμε την Υπατία από την Αλεξάνδρεια (περίπου 370-415 μ.Χ.), που εφηύρε μια συσκευή διύλισης, καθώς και το υδρόμετρο, που μετράει την πυκνότητα των υγρών.
Ωστόσο, ιστορικά, ήταν δύσκολο για τις γυναίκες εφευρέτριες να αυτοπροβληθούν. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οι γυναίκες στις ΗΠΑ και την Αγγλία δεν μπορούσαν να κατοχυρώνουν ευρεσιτεχνίες στο όνομά τους, μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες. Για παράδειγμα, η Sybilla Masters θεωρείται η πρώτη Αμερικανίδα εφευρέτρια. Το 1712, η Masters εφηύρε μια μηχανή καθαρισμού και επεξεργασίας του καλαμποκιού. Η ευρεσιτεχνία της μηχανής κατοχυρώθηκε τρία χρόνια αργότερα, αλλά στο όνομα του συζύγου της. Το 1886, η Josephine Cochrane εφηύρε το πλυντήριο πιάτων, ενώ γυναίκες εφηύραν επίσης την ηλεκτρική χύτρα και το σίδερο σιδερώματος.

Η Katherine Blodgett εφηύρε το 1938 το μη ανακλαστικό γυαλί, που βρήκε πολύ σημαντικές εφαρμογές στην κατασκευή γυαλιών όρασης, μικροσκοπίων και φωτογραφικών μηχανών. Στις μέρες μας, οι γυναίκες έχουν διακριθεί, μεταξύ άλλων, στην ιατρική έρευνα. Για παράδειγμα, η λιθουανικής καταγωγής Αμερικανίδα Gertrude Belle Elion κέρδισε βραβείο Νόμπελ και κατοχύρωσε 45 ευρεσιτεχνίες στον τομέα της ιατρικής.

 http://www.scienceillustrated.gr/?p=1581

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...