Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Σπανάκι για μυς σαν του Ποπάυ

Το σπανάκι «φουσκώνει» τους μυς σύμψωνα με μία νέα έρευνα, η οποία έρχεται να καταρρίψει το μύθο ότι μόνο η πρωτεΐνη βοηθά στη μυϊκή ενίσχυση, ενώ παράλληλα δικαιώνει και την Ένωση Σπανακοπαραγωγών τωμ ΗΠΑ, η οποία εφηύρε τον Ποπάυ για την προώθηση του λαχανικού.

Οι ερευνητές του Τμήματος Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του έγκριτου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον δρ Έντι Βάϊτσμπεργκ, διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 300gr σπανακιού καθημερινά βοηθάει στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα χημικό συστατικό που βρίσκεται στα πράσινα φύλλα, αυξάνει τις «αποθήκες» ενέργειας του κυττάρου -τα μιτοχόνδρια- οι οποίες με τη σειρά τους καθιστούν το σώμα πιο δυνατό.

Η «δύναμη» του σπανακιού βρίσκεται στα νιτρικά άλατα που περιέχει σε αφθονία, τα οποία καθιστούν πιο αποδοτικά τα μιτοχόνδρια των κυττάρων. «Είναι σαν να βάζει κανείς ένα βελτιωτικό καυσίμου στους μυς και να τους κάνει να αναπτύσσονται πιο ομαλά και αποδοτικά», ανέφερε ο καθηγητής Έντι Βάιτσμπεργκ από το Ινστιτούτο Καρολίνσκαν.

Στο πλαίσιο των ερευνών, οι ειδικοί έδιναν καθημερινά σπανάκι σε εθελοντές για τρεις μέρες. Στην αρχή και στο τέλος του πειράματος οι εθελοντές έκαναν έντονη άσκηση σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, ενώ ταυτόχρονα μετρούσαν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.

Διαπιστώθηκε ότι χάρη στα νιτρικά άλατα οι εθελοντές χρειάζονταν 3% έως 5% λιγότερη ενέργεια για να παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή οι μυς τους λειτουργούσαν πιο αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι σουηδοί ερευνητές έδειξαν ότι η διατροφή με νιτρικά άλατα αυξάνει το επίπεδο του νιτρικού οξέος στο σώμα, με τη βοήθεια «φιλικών» βακτηρίων. Το νιτρικό οξύ είναι ωφέλιμο, επειδή ανοίγει τις αρτηρίες, μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του.
Ο ναυτικός Ποπάι, δημοφιλής ήρωας καρτούν από τη δεκαετία του ΄30, έγινε διάσημος χάρη τυχαία, καθώς είχε πρωταγωνιστήσει, εν αρχή, σε διαφήμιση της Ένωσης Σπανακοπαραγωγών ΗΠΑ. Για άγνωστους λόγους, το κοινό τον «αγάπησε» και έτσι έγινε σειρά κινουμένων σχεδίων, περιοδικό κ.ά



Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Metabolismπηγή : http://ygeia.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...