Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

10 εξωτικά φρούτα

Rambutan
Γλυκόξινο φρούτο, που θυμίζει λίγο, στη γεύση, το σταφύλι.
Ο σπόρος του είναι ελαφρώς δηλητηριώδης, αλλά μπορεί να μαγειρευτεί και να καταναλωθεί.
Από τα πιο γνωστά φρούτα στη νοτιοανατολική Ασία.
Το δέντρο καλλιεργείται και σε άλλα τροπικά μέρη, όπως στην Αφρική, την Καραιβική, την Κόστα Ρίκα, την Ινδία κ.α.
Η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Ταιλάνδη. 
Φωτογραφία:  Surukuku 



Pitaya
"Το φρούτο του δράκου".
Είναι ο καρπός πολλών ειδών κάκτων και κυρίως του Hylocereus. Ο κάκτος Hylocereus ανθίζει μόνο τη νύχτα.
Τα λευκά αρωματικά λουλούδια του ονομάζονται "φεγγαρολούλουδα "-" moonflower " ή "βασίλισσες της νύχτας"-" Queen of the Night ".
Τα φρούτα είναι ξινά και δροσιστικά με χυμώδη σάρκα.

Φωτογραφία:  SMasters
Lychee
Έχει μια λεπτή, υπόλευκη σάρκα, με αρωματική γεύση, υπόξινη και διακριτική.
Το δέντρο είναι καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Είναι πολύ δημοφιλές στην Κίνα και στη νότια και νοτιοανατολική Ασία.
Φωτογραφία:  B.navez
Passion fruit
Το "φρούτο του πάθους" προέρχεται από τη νότια Βραζιλία, την Παραγουάη και τη βόρεια Αργεντινή.
Το δέντρο, ένα είδος αμπέλου, καλλιεργείται σε όλες τις τροπικές περιοχές του πλανήτη.
Το λουλούδι του είναι το εθνικό λουλούδι της Παραγουάης.
Το φρούτο είναι στρογγυλό και έχει σκληρή φλούδα. Έχει χυμώδη πολτό, με αρωματική όξινη γεύση.
Θεωρείται ότι συμβολίζει το Πάθος του Χριστού.
Φωτογραφία:  Fir0002
Durian
Στη νοτιοανατολική Ασία είναι γνωστό ως "ο βασιλιάς των φρούτων"-"king of fruits". Ξεχωρίζει για το μεγάλο μέγεθός του, το μοναδικό άρωμά του και τα φοβερά αγκάθια, που καλύπτουν το φλοιό του.
Έχει έντονο άρωμα που για κάποιους είναι ευωδιαστή, ενώ για άλλους είναι πολύ έντονη και δυσάρεστη. Έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως.
Θυμίζει σε κάποιους αμύγδαλα και σε άλλους χαλασμένα κρεμμύδια ή λερωμένες κάλτσες. Ο διάσημος Βρετανός φυσιοδίφης Alfred Russel Wallace έχει περιγράψει τη σάρκα του φρούτου ως "πλούσια κρέμα αρωματισμένη με αμύγδαλα".
Φωτογραφία:  BorgQueen

Horned melon
Πατρίδα του είναι η Αφρική, αλλά το βρίσκουμε και στην Καλιφόρνια, τη Χιλή, την Αυστραλία κ.α. Η σάρκα του είναι μαλακή και χυμώδης με πράσινο χρώμα.
Η γεύση του είναι ένας συνδυασμός της γεύσης του αγγουριού και του κολοκυθιού ή συνδυασμός μπανάνας, αγγουριού και λεμονιού.
Ορισμένοι τρώνε και τη φλούδα.

Φωτογραφία:  Kaldari

Purple mangosteen
Η σάρκα του φρούτου αυτού, χυμώδης και λίγο ινώδης, έχει έντονη, γλυκιά γεύση και μοιάζει με αυτήν του ροδάκινου
Μόνο η λευκή σάρκα τρώγεται.
Ο φλοιός του δεν τρώγεται και έχει ένα βαθυκόκκινο χρώμα, όταν ωριμάσει.
Φωτογραφία:  KayEss 

Jabuticaba
Το φρούτο αυτό τρώγεται και ωμό, αλλά χρησιμοποιείται και για ζελέ ή ποτά.
Ο παχύς μωβ φλοιός καλύπτει τη γλυκιά λευκορόδινη σάρκα του.
Στις ΗΠΑ είναι πολύ δημοφιλές, σχεδόν όπως τα σταφύλια.
Το δέντρο καλλιεργείται στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στην Παραγουάη και στην Βολιβία.
Φωτογραφία:  Campola
Starfruit
Το δέντρο που παράγει το φρούτο αυτό, καλλιεργείται στις Φιλιππίνες.
Το φρούτο ονομάζεται και Carambola. Είναι δημοφιλές σε όλη τη νοτιοανατολική Ασία και τον νότιο Ειρηνικό. Καλλιεργείται στις τροπικές περιοχές, όπως στην Κόστα Ρίκα, Κολομβία, Περού κ.α.
Έχει τραγανή, σφιχτή σάρκα, εξαιρετικά χυμώδη. Η υφή του μοιάζει με αυτήν του σταφυλιού.
Η γεύση του γλυκιά και λίγο όξινη, θυμίζει τη γεύση του πράσινου μήλου. Έχει παρομοιαστεί σαν ένας συνδυασμός μήλου, αχλαδιού και κίτρου μαζί.

Φωτογραφία:  SMasters
Longan
ή "Το μάτι του δράκου", όπως λέγεται στα κινέζικα.
Ένα πολύ γλυκό, ζουμερό φρούτο.
Το δέντρο καλλιεργείται στη νότια και νοτιοανατολική Ασία και είναι το πιο δημοφιλές φρούτο στην Κίνα.
Φωτογραφία:  Ayacop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...