Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Βασικές αρχές στροβοσκόπησης λάρυγγος. Δείτε το video !!

Η πολύ γρήγορη ταλάντωση ενός αντικειμένου δεν  είναι ορατή από το ανθρώπινο μάτι, αλλά μπορεί να γίνει αντιληπτή με περιοδικό φωτισμό του αντικειμένου.
Οι φωνητικές χορδές ανοίγουν και κλείνουν από 60 έως 1500 φορές το δευτερόλεπτο ανάλογα με την συχνότητα της φώνησης, κατά συνέπεια η ταλάντωσή τους δεν είναι ορατή με χρήση συνεχούς φωτισμού.
Το στροβοσκόπιο είναι ένα όργανο το οποίο περιέχει μία πηγή φωτισμού η οποία εκπέμπει διακεκομμένο φως. Κάθε ώση στροβοσκοπικού φωτός φωτίζει ένα σημείο του κύκλου ταλάντωσης των φωνητικών χορδών(φωνητικού κύκλου). Όταν η συχνότητα του στροβοσκοπικού φωτός διαφέρει κατά 1-2 Hz από αυτή της ταλάντωσης των φωνητικών χορδών, κάθε ώση φωτός φωτίζει διαδοχικές φάσεις του φωνητικού κύκλου με αποτέλεσμα μία σε αργή κίνηση (slow motion) απεικόνιση που επιτρέπει τη μελέτη των χαρακτηριστικών του φωνητικού κύκλου.
Η στροβοσκοπική πηγή μπορεί να συνδεθεί με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο λάρυγγα και η χρήση κάμερας και βίντεο δίνει την δυνατότητα μεγέθυνσης της εικόνας και μόνιμης καταγραφής που μπορεί να αναπαραχθεί και να χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές συγκρίσεις (π.χ. κατά την διαδρομή της θεραπευτικής αντιμετώπισης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...