Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Συρρίκνωση καρκίνου με διαχείριση κυττάρων

Δύο χρόνια από την έναρξη της πρωτοποριακής θεραπευτικής προσέγγισης, η Μελίντα Μπακίνι αισθάνεται καλά και χαίρεται να βγάζει βόλτα το σκυλί της.

Η σύγχρονη ιατρική έκανε ένα βήμα προς την επίτευξη ενός από τους κυριότερους στόχους της: τη διαχείριση των κυττάρων του ίδιου του ασθενούς έτσι ώστε το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Αρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science περιγράφει τη θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθήθηκε σε μια 43χρονη γυναίκα, πάσχουσα από χολαγγειοκαρκίνωμα, το οποίο είχε κάνει μετάσταση στο ήπαρ και τους πνεύμονες παρά τις χημειοθεραπείες.

Ερευνητές στο Εθνικό Αντικαρκινικό Κέντρο των ΗΠΑ χαρτογράφησαν το γονιδίωμα του καρκίνου της ασθενούς και αναγνώρισαν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που μπορούσαν να επιτεθούν στη συγκεκριμένη μετάλλαξη των κακοήθων κυττάρων. Στη συνέχεια καλλιέργησαν αυτά τα ανοσοκύτταρα στο εργαστήριο και τα ενέχυσαν κατά δισεκατομμύρια στον οργανισμό της.

Οι κακοήθεις όγκοι συρρικνώθηκαν με ταχύτατους ρυθμούς, όπως επισημαίνει ο δρ Στίβεν Α. Ρόζενμπεργκ, επικεφαλής του χειρουργικού τομέα του ινστιτούτου, ο οποίος συνυπογράφει το δημοσίευμα.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η γυναίκα δεν θεραπεύτηκε. Οι όγκοι της συρρικνώθηκαν αλλά δεν εξαφανίστηκαν, ενώ ένα πείραμα σε έναν ασθενή δεν μπορεί να καθορίσει αν μια θεραπεία είναι πραγματικά αποτελεσματική. Ωστόσο, η προσέγγιση είναι σημαντική καθώς μπορεί να εφαρμοστεί και σε πιο «κοινούς» όγκους όπως αυτούς στις ωοθήκες, στο πάγκρεας, στους πνεύμονες και τους μαστούς.
Η ασθενής του δρος Ρόζενμπεργκ, η Μελίντα Μπακίνι, μητέρα έξι παιδιών, παραδέχεται ότι χωρίς την καινοτόμο θεραπεία θα είχε πεθάνει.



Ανάλογες τεχνικές που χρησιμοποιούν κύτταρα του ανοσοποιητικού έχουν καταφέρει να θέσουν, σε πολλούς ασθενείς, τη λευχαιμία και το μυέλωμα σε ύφεση. Ωστόσο μόνον τώρα οι γιατροί βρήκαν έναν τρόπο για να χρησιμοποιούν τα κύτταρα εναντίον των λεγόμενων «συμπαγών όγκων» που προκαλούν τόσους θανάτους.

O δρ Ρόζενμπεργκ, όμως, παραδέχεται ότι υπάρχουν όρια σε αυτή την τεχνική η οποία απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς και πολύπλοκους χειρισμούς.

Η ομάδα του δρος Ρόζενμπεργκ θεράπευσε κάποιους πάσχοντες από μελάνωμα χρησιμοποιώντας ανοσοποιητικά κύτταρα τα οποία είχαν εντοπιστεί στα δείγματα των όγκων τους.

Η Μπακίνι ανακάλυψε το 2009 ότι έπασχε από χολαγγείωμα που είχε κάνει μετάσταση στο ήπαρ και μερικούς μήνες αργότερα στους πνεύμονές της. Υποβλήθηκε σε πολλές επεμβάσεις και κύκλους χημειοθεραπείας χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Αφού έχασε κάθε ελπίδα, διάβασε στο Ιντερνετ για τη μελέτη του δρος Ρόζενμπεργκ και τα κύτταρα Τ και αποφάσισε, ως τελευταία λύση, να τη δοκιμάσει. Τον Μάρτιο του 2012 οι επιστήμονες της αφαίρεσαν όγκους από τους πνεύμονες, από όπου στη συνέχεια αφαιρέθηκαν κύτταρα Τ τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Αφού με χημειοθεραπεία οι ειδικοί κατέστρεψαν το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας, της ενέχυσαν 42 δισ. κύτταρα Τ και της χορήγησαν ιντελευκίνη-2 η οποία τα ενεργοποιεί. Ηδη τον Απρίλιο του 2012 η γυναίκα ένιωθε καλύτερα, δεν έβηχε πια, ενώ ανακτούσε τις δυνάμεις της. Από τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος του καρκίνου διαπιστώθηκε η ύπαρξη μιας μοναδικής μετάλλαξης εναντίον της οποίας επετίθετο ένας συγκεκριμένος τύπος κυττάρων Τ. Οι ερευνητές καλλιεργήσαν ξανά τα κύτταρα Τ της γυναίκας αλλά αυτή τη φορά χρησιμοποιήσαν μόνο τα κύτταρα που μπορούσαν να επιτεθούν εναντίον της μετάλλαξης. Τον Οκτώβριο του 2012 εγχύθηκαν στην ασθενή 120 δισ. τέτοια κύτταρα Τ και οι όγκοι της άρχισαν να συρρικνώνονται.

 http://www.kathimerini.gr/766462/article/epikairothta/episthmh/syrriknwsh-karkinoy-me-diaxeirish-kyttarwn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...