Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Καρκινογόνα κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι, φαινομενικά, ασφαλέστερα από τα συμβατικά για έναν απλούστατο λόγο: διότι, δηλαδή, ο κόσμος δεν τα ανάβει για να τα καπνίζει. Καθώς δεν υπάρχει καύση του καπνού δεν απελευθερώνονται μυριάδες χημικά ανάμεσα στα οποία και 60 ουσίες που προκαλούν καρκίνο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nicotine and Tobacco Research, κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα θερμαίνονται τόσο πολύ ώστε μπορούν να παράγουν κάποιες από τις καρκινογόνες ουσίες που ανιχνεύονται στα συμβατικά τσιγάρα. Κάποια από αυτά παράγουν φορμαλδεΰδη μαζί με τον πλούσιο σε νικοτίνη ατμό που εισπνέει ο καπνιστής. Μία δεύτερη μελέτη, που πρόκειται να κατατεθεί προς δημοσίευση στην ίδια επιστημονική επιθεώρηση καταλήγει στα ίδια συμπεράσματα.

Οι συνέπειες που έχει μακροπρόθεσμα η εισπνοή του ατμού νικοτίνης παραμένουν, επί του παρόντος, ασαφείς, αλλά, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι προκαλεί καρκίνο ή καρδιαγγειακά νοσήματα όπως το συμβατικό τσιγάρο. Πολλοί ερευνητές, άλλωστε, πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα τελικά θα αποδειχθούν πολύ ασφαλέστερα από τα συμβατικά, πραγματικότητα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν διαφημιστικά οι κατασκευαστές των ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι δύο νέες έρευνες, πάντως, υποδεικνύουν ότι καθώς η βιομηχανία του τομέα επεκτείνεται σιγά αλλά σταθερά, με τον ίδιο τρόπο εμφανίζονται και οι δυσμενείς συνέπειες που έχει και αυτού του είδους το κάπνισμα.



Aμφότερες οι έρευνες επικεντρώθηκαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα με ατμοποιητή που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης, που θυμίζουν σε εμφάνιση τα συμβατικά τσιγάρα, οι ηλεκτρονικές συσκευές με ατμοποιητή θερμαίνονται με μπαταρίες και μοιάζουν με πένες ή μικρούς φακούς. Οι χρήστες τα γεμίζουν με υγρή νικοτίνη και οι συσκευές είναι τόσο ισχυρές ώστε μπορούν να μετατρέψουν το υγρό σε ατμό γεννώντας πυκνό καπνό. Ομως ο χρήστης μαζί με τη νικοτίνη λαμβάνει και περισσότερες τοξικές ουσίες.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...