Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου είναι ασπρόμαυρες;

Αλήθεια αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί οι μπάλες ποδοσφαίρου αποτελούνται από ασπρόμαυρα πολύγωνα; Πως προέκυψε αυτό; Για να δούμε!

Αρχικά οι μπάλες ποδοσφαίρου ήταν αυτοσχέδιες και αποτελούνταν συνήθως από κομμάτια υφάσματος ή δέρματος.
Στη μεσαιωνική Αγγλία αντί για μπάλες χρησιμοποιούσαν ασκούς κρασιού, γεμισμένους με φελλό για να επιπλέουν σε περίπτωση που έπεφταν στο ποτάμι.

Οι πρώτες μπάλες

Η χημική επεξεργασία του καουτσούκ (βουλκανισμός) από τον Charles Goodyear (του ιδρυτή της εταιρίας ελαστικών) στα μέσα του 19ου αιώνα έμελλε να αλλάξει, μεταξύ άλλων, και το μέλλον του ποδοσφαίρου καθώς οι μπάλες άρχισαν να παίρνουν σιγά-σιγά σχήμα.

Το 1885 ο Goodyear έφτιαξε την πρώτη μπάλα ποδοσφαίρου από καουτσούκ.

Η δημιουργία της εσωτερικής σαμπρέλας από τον H.J. Lindon επτά χρόνια αργότερα έκανε την μπάλα πιο άνετη στο χτύπημα ενώ παράλληλα τη βοηθούσε να διατηρήσει το σφαιρικό της σχήμα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 η μόδα ήθελε τις μπάλες να έχουν λευκό χρώμα, κάτι που επιτυγχάνονταν με βαφή του εξωτερικού δέρματος.



Tην επόμενη δεκαετία ξεκίνησε η χρήση συνθετικών υλικών με στόχο την επίτευξη ομοιόμορφου πάχους στο εξωτερικό περίβλημα της μπάλας.

Μάλιστα τότε εισήχθη και η πορτοκαλί μπάλα στους χειμερινούς αγώνες με χιόνι για καλύτερη ορατότητα!

Η μπάλα με τα ασπρόμαυρα πολύγωνα


Αλλά η μπάλα όπως την ξέρουμε σήμερα, με τα άσπρα και μαύρα εξάγωνα και πεντάγωνα, σχεδιάστηκε το 1960 από τον Αμερικανό αρχιτέκτονα και εφευρέτη Richard Buckminster Fuller, λάτρη του μινιμαλιστικού σχεδιασμού.

Και ενώ μέχρι τότε οι μπάλες ποδοσφαίρου αποτελούνταν από 18 τμήματα ραμμένα μεταξύ τους, ο Φούλερ σχεδίασε ένα σφαιρικό πολύεδρο αποτελούμενο από 20 εξάγωνα και 12 πεντάγωνα.

Η μπάλα αυτή είναι γνωστή ως "buckyball" από το μεσαίο όνομα (Buckminster) του ανθρώπου που τη σχεδίασε.


Η πρώτη μπάλα αυτού του σχήματος που χρησιμοποιήθηκε σε επίσημο αγώνα ήταν η Adidas Telstar στο μουντιάλ του 1970. Η Telstar αποτελούνταν από 20 λευκά εξάγωνα και 12 μαύρα πεντάγωνα για να φαίνεται καλύτερα στην τηλεόραση.

Αυτή η επιλογή όμως είχε και ένα έξτρα θετικό για τους ποδοσφαιριστές. Τα μαύρα πεντάγωνα βοηθούσαν στα φάλτσα(!) καθώς ήταν πιο εύκολο για τον ποδοσφαιριστή να μπορέσει να παρακολουθήσει την πορεία της μπάλας.


Μάλιστα η Adidas διατήρησε το σχέδιο αυτό για περισσότερα από 30 χρόνια μέχρι το 2002.



Ωστόσο το σχέδιο του Fuller έμελλε να κερδίσει μια θέση στην αιωνιότητα το 1996 όταν οι H. Kroto, R. Curl και R. Smalley κέρδισαν το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη ενός σφαιρικού μορίου με μοριακό τύπο C-60 που το ονόμασαν Buckminsterfullerene.

Το μόριο αυτό βρίσκεται σε μικρή περιεκτικότητα μέσα στην αιθάλη, δηλαδή στα σωματίδια άνθρακα που προκύπτουν από την ατελή καύση των υδρογονανθράκων.

Ποιο είναι το πιο εντυπωσιακό; Το μόριο αυτό αποτελείται από 20 εξάγωνα και 12 πεντάγωνα! Όπως ακριβώς και η μπάλα του Φούλερ!

Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο!

 http://coolweb.gr/mpales-podosfairou-aspromavres-exagona/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...