Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Δόντια: Μύθοι & αλήθειες

Διαβάστε μια σειρά από 10 μύθους και πραγματικότητες που αφορούν τα δόντια μας. Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία, για να μη βασίζεσαι στις φήμες από στόμα σε στόμα.

  • 1. Δεν είναι κακό να βουρτσίζεις τα δόντια σου μέχρι να ματώσουν
Πραγματικότητα
Μπορεί κάθε φορά που βουρτσίζεις τα δόντια σου κι εκείνα ματώνουν να αισθάνεσαι σαν να παίζεις σε θρίλερ κοιτώντας τον εαυτό σου στον καθρέφτη, ωστόσο δεν είναι καθόλου κακό να κάνεις ένα αιματοβαμμένο scrub στα ούλα σου. «Η αιμορραγία των ούλων προκαλείται εξαιτίας συσσώρευσης υπολειμμάτων τροφών και πλάκας στην περιοχή» εξηγεί ο Τζέιμς Γκούλνικ, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας Κοσμητικής Οδοντιατρικής. «Μέχρις ότου εξαφανιστούν από το στόμα σου όλοι οι εχθροί της στοματικής σου υγείας, τα ούλα σου θα συνεχίσουν να ματώνουν». Χρησιμοποίησε μια οδοντόβουρτσα με μικρή κεφαλή και τρίχα μέτριας σκληρότητας, προκειμένου να απομακρύνεις την πλάκα. «Εάν η αιμορραγία δεν υποχωρήσει μετά από μερικές ημέρες, επισκέψου τον οδοντίατρο» συμβουλεύει ο ειδικός…

  • 2. Το γάλα κάνει καλό στα δόντια πριν από τον νυχτερινό ύπνο
Μύθος
Ενα γάλα πριν από τον ύπνο κάνει καλό. Αυτή η λαϊκή, όμως, σοφία δεν μας εξήγησε πού ακριβώς κάνει καλό, γιατί στα δόντια σίγουρα δεν κάνει. «Το γάλα περιέχει βιταμίνη D και ασβέστιο, τα οποία “χτίζουν” γερά δόντια, όμως την ίδια στιγμή περιέχει υψηλά επίπεδα του φυσικού σακχάρου λακτόζη» αναφέρει ο Λι Γκρίνγουντ, από το Βρετανικό Ιδρυμα για την Υγεία των Δοντιών. «Οταν καταναλώνεις γάλα πριν από τον ύπνο, τα δόντια καλύπτονται από αυτό το σάκχαρο και τελικά σε βάθος χρόνου μπορεί να παρουσιάσουν φθορές, με αποτέλεσμα να χρειάζονται σφράγισμα. Φρόντιζε, λοιπόν, να πίνεις το γάλα σου τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον νυχτερινό ύπνο και μετά να τα πλένεις οπωσδήποτε πριν ξαπλώσεις».
  • 3. Ενα αστραφτερό χαμόγελο χαρίζει προαγωγή
Πραγματικότητα
Όταν τα δόντια σου δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση, είναι πιθανόν να συμπαρασύρουν και την καριέρα σου προς τον πάτο. Ερευνητές από το King s College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι όσο πιο λευκό χαμόγελο διαθέτεις τόσο πιο ελκυστικό κι επιτυχημένο σε βλέπουν οι συνεργάτες σου. Τα άτομα των οποίων η οδοντοστοιχία δεν είναι προσεγμένη θεωρούνται λιγότερο έξυπνα και δυσκολότερα προσαρμόσιμα από τα υπόλοιπα, ενώ παράλληλα είναι και τα λιγότερο δημοφιλή στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές.
  • 4. Ο χυμός λεμονιού λευκαίνει τα δόντια
Μύθος
Ξέχνα τις οικιακές, φθηνές λύσεις για λεύκανση των δοντιών. Ο χυμός λεμονιού δεν μπορεί να αποτελέσει οικονομική εναλλακτική των θεραπειών λεύκανσης που γίνονται στον οδοντίατρο. «Ο χυμός λεμονιού είναι όξινος» σημειώνει ο Γκούλνικ. «Ετσι, ακόμα κι αν αφαιρεί κηλίδες από τα δόντια, αφαιρεί και μέρος της επιφάνειας του δοντιού». Ασε λοιπόν κατά μέρος τις DIY λύσεις για λεύκανση δοντιών, ώστε να μη σου βγει ξινό.
  • 5. Να χρησιμοποιείς πάντα στοματικό διάλυμα
Μύθος
Μπορεί αυτήν τη στιγμή να καταρρέουν όσα ήξερες μέχρι σήμερα για τη διατήρηση της στοματικής υγείας σου, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι, εάν το στοματικό διάλυμα περιέχει αλκοόλ πρέπει να το αποφεύγεις όσο περισσότερο γίνεται. «Το αλκοόλ που περιέχει το στοματικό διάλυμα ξηραίνει τη στοματική κοιλότητα κι έτσι δεν μπορούν να απομακρυνθούν τα βακτήρια» εξηγεί ο καθηγητής μικροβιολογίας Φίλιπ Τιέρνο. Παράλληλα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, το αλκοόλ το οποίο περιέχει ζάχαρη μπορεί να «θρέψει» τα εναπομείναντα στο στόμα βακτήρια, προκαλώντας δυσάρεστη αναπνοή. Ολα αυτά δείχνουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα με αλκοόλ αλλά μια εναλλακτική απαλλαγμένη από αλκοόλη. Επίσης, θα ήταν καλύτερο να καθαρίζεις τα δόντια σου με οδοντικό νήμα και στη συνέχεια να ξεπλένεις το στόμα σου με νερό.
  • 6. Τα φρούτα μεταφράζονται σε σφραγίσματα
Μύθος
Δεν είναι όλα τα φρούτα κακά για τα δόντια, αντιθέτως κάποια έχουν το ρόλο της οδοντόβουρτσας. Μελέτη ειδικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο έδειξε ότι οι ίνες που περιέχουν τα μήλα καθαρίζουν τα δόντια, ενώ παράλληλα κάνουν μασάζ στα ούλα καθώς μασάς. Επίσης, μία ουσία που περιέχεται σε ένα είδος μούρου (cranberry) αποτρέπει τα βακτήρια από το να επικαθίσουν στα δόντια μειώνοντας την εναπόθεση πλάκας κατά 80%, σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη. Εάν δεν μπορείς να βρεις φρέσκα cranberries, αναζήτησε βιολογικά αποξηραμένα, τα οποία μάλιστα δεν περιέχουν επιπρόσθετη ζάχαρη.
  • 7. Το οδοντικό νήμα σώζει καρδιές
Πραγματικότητα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βοστόνης ανακάλυψαν ότι η τακτική χρήση οδοντικού νήματος μειώνει τα ποσοστά καρδιοπαθειών. Αυτό συμβαίνει, διότι τα βακτήρια που συγκεντρώνονται στο στόμα περνούν μέσω των ούλων στην κυκλοφορία του αίματος και μπορούν να φθάσουν έως την καρδιά σου. «Τα βακτήρια αυτά μπορούν να πυροδοτήσουν μια φλεγμονώδη αντίδραση στην καρδιά προκαλώντας ασθένεια» αναφέρει η Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργός οδοντίατρος, και προσθέτει ότι χρειάζεται να καθαρίζεις τα δόντια σου με νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, ώστε να προστατεύεις την καρδιά σου. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείς το κατάλληλο οδοντικό νήμα. Μελέτη του Βρετανικού Ιδρύματος για την Υγεία των Δοντιών έδειξε ότι το 60% των ατόμων που συμμετείχαν χρησιμοποιούσε οποιοδήποτε νήμα έπεφτε στα χέρια του, με αποτέλεσμα να προκαλούνται τραυματισμοί, ουλίτιδες κι έλλειψη κλωστής όταν κάποιος χρειαζόταν να ράψει ένα κουμπί μες στο σπίτι.
  • 8. Βούρτσιζε πάντα τα δόντια σου μετά το φαγητό
Μύθος
Δεν είναι ό,τι καλύτερο να βγεις στο δρόμο με υπολείμματα της ομελέτας που έφαγες για πρωινό στα δόντια σου. Οταν όμως βουρτσίζεις την οδοντοστοιχία σου αμέσως μετά από ένα γεύμα, μάλλον αποτελεί μπούμερανγκ για τη στοματική σου υγεία. «Είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις» λέει η διατροφολόγος, Σάρα Σένκερ, κι εξηγεί: «Χρειάζεται μισή ώρα για να επανέλθει το στόμα σου από την όξινη κατάσταση, λόγω του φαγητού σε αλκαλική. Το βούρτσισμα πριν από την πάροδο της μισής ώρας καταστρέφει την αδαμαντίνη των δοντιών». Ετσι θα ήταν καλό να βουρτσίζεις τα δόντια σου προτού φας. «Το φθόριο που περιέχει η οδοντόκρεμα δημιουργεί ένα περίβλημα γύρω από την αδαμαντίνη προστατεύοντάς την καθώς τρως». Σύμφωνα με τη Σένκερ, αφού ολοκληρώσεις το γεύμα σου, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πιεις νερό, ώστε να εξουδετερώσεις τα οξέα του στόματος.
  • 9. Τα κίτρινα δόντια είναι καλύτερα από τα λευκά
Πραγματικότητα
Ενα χαμόγελο που θυμίζει χολιγουντιανό σταρ είναι ωραίο σε ό,τι αφορά το γκελ σου στις γυναίκες, «ωστόσο η κίτρινη αδαμαντίνη είναι ισχυρότερη από τη λευκή» αναφέρει ο οδοντίατρος Πίτερ Βόγκαν. «Η κιτρινωπή απόχρωση της αδαμαντίνης οφείλεται στο ότι περιέχει υψηλότερες ποσότητες μετάλλων, με αποτέλεσμα να είναι πιο ανθεκτική». Η πολλή λεύκανση είναι εκείνη που φθείρει περισσότερο απ όλα την αδαμαντίνη. «Ο καλύτερος τρόπος για να ενδυναμώσεις την αδαμαντίνη σου είναι να χρησιμοποιείς οδοντόκρεμα που περιέχει τουλάχιστον 1.000 μέρη φθορίου ανά εκατομμύριο (ppm)» σημειώνει ο Γκρίνγουντ.
  • 10. Η τσίχλα βάζει φρένο στην τερηδόνα
Πραγματικότητα
Το μάσημα τσίχλας βελτιώνει την οδοντική υγεία κατά 35% απομακρύνοντας την πλάκα και τα υπολείμματα τροφών, σύμφωνα με μελέτη ειδικών της Οδοντιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Pacific στο Σαν Φρανσίσκο. Αλλη μελέτη της Διεθνούς Ενωσης για την Οδοντιατρική Ερευνα έδειξε ότι η ξυλιτόλη, μία γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται στις τσίχλες, μειώνει τα επίπεδα επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα, καταπολεμώντας έτσι την τερηδόνα. Η Πόλα Μοΐνιχαν, από την Ενωση, συστήνει να μασάς τσίχλα χωρίς ζάχαρη επί 20 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα. Οχι βέβαια την ίδια τσίχλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...