Τετάρτη, 10 Απριλίου 2013

Η θρεπτική αξία της φράουλας

Έχουν αντιοξειδωτική δράση και περιέχουν βιταμίνη C

H φράουλα είναι ένα μικρό κόκκινο φρούτο με κίτρινα σπόρια στην επιφάνεια της και ένα πράσινο φυλλώδες κάλυμμα στην κορυφή.

Την βρίσκουμε όλο το χρόνο ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο. Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μια από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή.

Διατροφική αξία μιας κούπας (240ml) φράουλες

Θερμίδες (1 κούπα): 43kcal
Βιταμίνη C: 81,65mg 136,1%
Βιταμίνη Κ: 20,16mcg 25,2%
Mαγγάνιο: 0,42mg 21,0%
Φυτικές Ίνες: 3,31γρ 13,2%

Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5-8 μεγάλες φράουλες προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.


Επιπροσθέτως, είναι φρούτο πλούσιο σε πεκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας είναι γεγονός καθώς οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που προκαλεί την φλεγμονή. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν τη δράση αυτού του ενζύμου περιορίζοντας έτσι τη φλεγμονή που συναντάμε σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος.

Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο κάλυμμα για να επιτρέπεται η διέλευση του κρύου αέρα. Χρειάζεται να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν διότι η τραχιά επιφάνεια τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων.

Οι φράουλες μπορούν να καταναλωθούν με ποικίλους τρόπους για να τις απολαμβάνετε ως σνακ ή ελαφρύτερο γεύμα.

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές ιδέες για την κατανάλωση της φράουλας:

Μίλκ σέικ φράουλα: 5-6 φράουλες πλυμμένες και καθαρισμένες με γάλα 0-1.5% λιπαρά και τριμμένο πάγο.

Γιαούρτι 2% λιπαρά με 4-5 φράουλες κομμένες σε κομματάκια και 2 κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς θριμματισμένους ή δημητριακά.

Φρουτοσαλάτα με 4-5 φράουλες, ένα μήλο και ½ μπανάνα.

2 φρυγανιές σικάλεως με μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα φράουλα.

Ζελέ χωρίς ζάχαρη με 4-5 φράουλες κομμένες σε κομματάκια μέσα στο μίγμα.

Συμπερασματικά, οι φράουλες αποτελούν μια πολύ καλή διατροφική επιλογή με λίγες θερμίδες για το απογευματινό σνακ ή ένα πολύ ελαφρύ γεύμα.

 http://www.newsbeast.gr/health/arthro/514215/i-threptiki-axia-tis-fraoulas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...