Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Τα μελομακάρονα κάνουν… σκόνη τους κουραμπιέδες

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Και τα δύο έχουν περίπου την ίδια θερμιδική αξία, δηλαδή περίπου 150 θερμίδες.

Τα μελομακάρονα πλεονεκτούν θρεπτικά καθώς φτιάχνονται από καρύδια, μέλι και ελαιόλαδο, ενώ οι κουραμπιέδες κυρίως από ζάχαρη και βούτυρο, που είναι πλούσιο σε κορεσμένα.


Πρέπει να νιώθουμε ενοχές όταν τα τρώμε; Σύμφωνα με τον κ. Παπαλαζάρου, το γλυκό δεν απαγορεύεται από κανέναν διαιτολόγιο. Ειδικά σε άτομα που έχουν εθισμό, επιβάλλεται, αρκεί να είναι προσαρμοσμένο σε ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαλαζάρου, προτροπές του τύπου «μη φάτε πάνω από δύο ή τρία γλυκά σε όλη την περίοδο των εορτών», μάλλον αγγίζουν τα όρια του ανέφικτου και προτρέπουν τον διαιτόμενο να κρατήσει την πραγματικότητα στον χώρο του ανομολόγητου. Στο δίλημμα μελομακάρονα ή κουραμπιέ, τι επιλέγουμε;
Η απάντηση είναι μελομακάρονα:

Ως προς τη θερμιδική τους αξία, και τα δύο γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, προσφέροντας περίπου τον ίδιο βαθμό γευστικής ικανοποίησης. Η ενέργειά τους εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με τη συνταγή.

Η θρεπτική αξία του μελομακάρονου αυξάνεται, λόγω συστατικών του, όπως το ελαιόλαδο, τα καρύδια και το μέλι, συγκριτικά με το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Τα λιπαρά του μελομακάρονου είναι ωφέλιμα. Σειρά μελετών έχουν δείξει την καρδιοπροστατευτική τους δράση. Αντίθετα, το βούτυρο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετιστεί με διάφορα προβλήματα υγείας. Η νοστιμιά τους καθορίζεται -σε μεγάλο βαθμό- από την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Και τα δύο γλυκά προσφέρουν παρόμοια απόλαυση, καθώς έχουν τα ίδια λιπαρά, αλλά το μελομακάρονο υπερέχει χάρη στο ελαιόλαδο.

Η θρεπτική του ανωτερότητα προκύπτει και από τα καρύδια, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β. Σχετίζεται με την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και αποτελούν απαραίτητα συνένζυμα στον ενδιάμεσο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών.

Ορισμένοι από τους τρόπους παρασκευής του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα, γαρίφαλο, χυμό πορτοκάλι και του κουραμπιέ ξηρούς καρπούς, όπως το αμύγδαλο.

Η κανέλα αποτελεί ένα εξαίρετο μπαχαρικό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια (στα οποία οφείλει και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της) με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.

 http://medicalnews.gr/2012/12/ta-melomakarona-kanoun-skonh-tous-kourampiedes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...