Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Τέσσερα μικροσκοπικά μέρη του σώματος με μεγάλη σημασία

Της Allison Ford, DivineCaroline

Ορισμένες φορές μπορεί να είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσουμε ποια μέρη του ανθρώπινου σώματος εξυπηρετούν έναν σκοπό και ποια όχι. Κάποιες περιπτώσεις είναι προφανείς -τα πόδια και τα δάχτυλα είναι σημαντικά. Υπάρχουν ωστόσο, μέρη του σώματος, που έχουν μείνει ως κατάλοιπα μέσα από την εξελικτική πορεία του είδους, όπως είναι η σκωληκοειδής απόφυση τα οποία δεν έχουν σαφή χρησιμότητα. Οι αντίχειρες είναι εξαιρετικά σημαντικοί, ενώ σίγουρα μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς βολβούς αυτιών.

Ο σκοπός ύπαρξης ορισμένων μερών του σώματος, ωστόσο, είναι ελαφρώς λιγότερο σαφής. Συμβάλλουν πραγματικά στη γενικότερη υγεία και την ευημερία μας, ή πρόκειται απλά για μια ακόμη περιοχή που χρειάζεται να φροντίζουμε και να καθαρίζουμε; Τα τέσσερα μέρη του σώματος που περιγράφονται παρακάτω μπορεί να φαίνονται τετριμμένα, αλλά εάν δεν τα είχαμε, τα πράγματα δεν θα ήταν τα ίδια.
Οι βλεφαρίδες μπλοκάρουν!

Μπορούμε να πιστεύουμε ότι οι μακριές, πυκνές βλεφαρίδες αποτελούν μόνο σημάδι γονιμότητας και ελκυστικότητας, αλλά οι βλεφαρίδες είναι επίσης πολύ σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Οι βλεφαρίδες εγκλωβίζουν τα σκουπίδια και τους ρύπους, εμποδίζοντάς τα να έρθουν σε επαφή με τα μάτια μας, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό. Επίσης, οι ρίζες των βλεφαρίδων συνδέονται με τις απολήξεις νεύρων, έτσι όταν ένα ξένο σώμα ακουμπήσει στις βλεφαρίδες μας προκαλείται μια αντανακλαστική αντίδραση που κλείνει το μάτι και το κρατά προστατευμένο. Παρόλο που οι βλεφαρίδες εξυπηρετούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό, εντούτοις, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτές. Το μήκος και η πυκνότητα των βλεφαρίδων διαφέρει σημαντικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, και τα άτομα με μια μορφή αλωπεκίασης ή όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία συχνά χάνουν εντελώς τις βλεφαρίδες τους. Παρόλο που αυτοί οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπτώσεις, ωστόσο, χρειάζεται να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να προστατεύσουν τα μάτια τους από τους ερεθισμούς. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η έλλειψη βλεφαρίδων αποτελεί περισσότερο αισθητική ανησυχία από ότι ιατρική. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καταφεύγουν στη χρήση ψεύτικων βλεφαρίδων ή στην ενίσχυσή τους με φάρμακα.


Φρύδια ψηλά και χαμηλά
Εάν τα μάτια είναι το παράθυρο της ψυχής, τότε τα φρύδια είναι οι κουρτίνες που τα πλαισιώνουν και τα προστατεύουν. Τα φρύδια είναι ένα από τα πιο εκφραστικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του προσώπου μας -είτε τα σμίξουμε είτε τα ανυψώσουμε δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για αυτό που αισθανόμαστε. Τα φρύδια δεν είναι απλές συστάδες τριχών. Το σχήμα που έχουν γύρω από τα μάτια μας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Λόγω του τοξωτού σχήματός τους διώχνουν το νερό -από τη βροχή, τον ιδρώτα, ή άλλη πηγή υγρασίας- εκτρέποντάς το στα πλαϊνά του προσώπου μας, διατηρώντας έτσι τα μάτια μας στεγνά και χωρίς άλατα, σκουπίδια και άλλες πηγές ερεθισμών.

Ακόμα κι αν τα φρύδια μας είναι σημαντικά για την απομάκρυνση της υγρασίας από το πρόσωπό μας, οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι θα τα καταφέρναμε να επιβιώσουμε χωρίς αυτά -υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που δεν έχουν φρύδια είτε λόγω του ότι πάσχουν από αλωπεκίαση, είτε λόγω υπερβαλλόντως ζήλου στη μάχη με το τσιμπιδάκι. Υπάρχουν γιατροί που υποστηρίζουν ότι εάν οι άνθρωποι δεν είχαμε καθόλου φρύδια, κάτι άλλο θα είχε αναπτυχθεί διαφορετικά για να πετύχουμε τον ίδιο σκοπό, θα είχαμε πιο πυκνές βλεφαρίδες για παράδειγμα, ή μια πιο έντονα προεξέχουσα κορυφογραμμή στο κρανίο.

 
Τα δακτυλικά αποτυπώματα, χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να πιάνουμε και να κρατάμε

Τα δακτυλικά αποτυπώματα διευκολύνουν την αστυνομία να εντοπίσει κάποιον που διέπραξε ένα έγκλημα. Ωστόσο, τα δακτυλικά αποτυπώματα εξυπηρετούν επίσης έναν ζωτικής σημασίας σκοπό για όλους τους νομοταγείς πολίτες. Υπάρχει μια αρκετά παλιά επιστημονική θεώρηση κατά την οποία υποστηρίζεται ότι εκτός από το μοναδικό αναγνωριστικό τους χαρακτήρα, όλες αυτές οι αυλακώσεις στα δάχτυλά μας είναι αυτό που μας καθιστά ικανούς να πιάνουμε και να σηκώνουμε αντικείμενα με ασφάλεια χωρίς να κινδυνεύουμε να μας πέσει. Όλα τα πρωτεύοντα θηλαστικά έχουν δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς επίσης και ορισμένα θηλαστικά που κατοικούν σε δέντρα, όπως είναι τα κοάλα. Ακόμη ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα απομακρύνουν την υγρασία και κρατούν τα ακροδάχτυλά μας στεγνά, κάτι που μας επιτρέπει να πιάσουμε κάτι ακόμη και με βρεγμένα χέρια.

Η επιβίωση χωρίς δακτυλικά αποτυπώματα θα ήταν πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα για όσους εργάζονται με τα χέρια τους. Οι άνθρωποι των οποίων τα δακτυλικά αποτυπώματα έχουν φθαρεί λόγω εγκαύματος ή κατάχρησης συχνά διαπιστώνουν ότι οι λείοι κάλοι που δημιουργούνται στις άκρες των δακτύλων το καθιστούν σχεδόν αδύνατο να καταφέρουν να πιάσουν κάτι.


Σκληροί σαν νύχια

Τα νύχια μας δεν αποτελούν απλώς μια επιφάνεια που μας επιτρέπει να τη χρωματίζουμε με διαφόρων ειδών βερνίκια. Τα νύχια μας τόσο στα χέρια όσο και στα πόδια μας, αποτελούνται από κερατίνη, την ίδια ουσία που περιέχουν οι τρίχες, απλά σε πυκνότερη και σκληρότερη μορφή. Τα νύχια είναι το ισοδύναμος των οπλών και των νυχιών στα ζώα. Τα ζώα χρησιμοποιούν τα νύχια ή τις δαγκάνες τους για να πιάσουν το θήραμά τους, να αναρριχηθούν στα δέντρα και να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Το ανθρώπινο είδος έχει εξελιχθεί τόσο ώστε τα νύχια να μην είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του είδους, αναμφίβολα όμως είναι χρήσιμα. Βοηθούν όταν εκτελούμε λεπτές κινήσεις, όπως να δέσουμε ένα κόμπο και να ετοιμάσουμε το φαγητό. Επίσης είναι χρήσιμα για να ξυστούμε (κάτι που προκαλεί ευχαρίστηση στα περισσότερα θηλαστικά) και στον καλλωπισμό.

Τα νύχια των ποδιών είναι λιγότερο σημαντικά από τα νύχια των χεριών. Σ'αυτό το στάδιο της εξέλιξής μας, αποτελούν λίγο ως πολύ κατάλοιπο. Βλέποντας τους πίθηκους και τους χιμπατζήδες να χρησιμοποιούν τα πόδια τους για να πιάσουν αντικείμενα μας θυμίζει ότι κάποια περίοδο ήταν χρήσιμο να έχουμε νύχια στα πόδια μας. Απλά δεν είναι τόσο χρήσιμα πλέον. Οι πίθηκοι και οι χιμπατζήδες έχουν επίσης τους αντιτακτούς αντίχειρες στα πόδια τους που τους βοηθούν σε κινήσεις που απαιτούν επιδεξιότητα. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν έχουν, τα πόδια μας χρησιμεύουν κυρίως για τη βάδιση.

Ένα πράγμα που σίγουρα δεν κάνουν τα νύχια είναι να προστατεύουν το ευαίσθητο δέρμα που βρίσκεται από κάτω τους. Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί, τα νύχια δεν εξυπηρετούν κανέναν προστατευτικό σκοπό. Ακόμη και χωρίς τα νύχια στα χέρια ή τα πόδια μας, τα δάχτυλά μας δεν θα ήταν υπερβολικά ευαίσθητα, απλά η επιδερμίδα σε εκείνο το σημείο θα σκλήραινε περισσότερο για να προσαρμοστεί στο νέο επίπεδο έκθεσης.

Κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, το ανθρώπινο σώμα έχει προσαρμοστεί για να μεγιστοποιήσει την αποδοτικότητά του, να προστατεύσει τις πιο ευαίσθητες περιοχές μας και να είναι ανθεκτικό και σκληρό. Παρότι τα συγκεκριμένα μέρη του σώματος μπορεί να φαντάζουν δευτερεύουσας σημασίας, το καθένα από αυτά παρέχει πραγματικά σημαντική υπηρεσία. Η επιβίωση και χωρίς αυτά είναι δυνατή, αλλά είναι σίγουρα καλύτερο να τα έχουμε παρά να μην τα έχουμε.

Πηγή: Care2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...