Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Γιατί κλωτσάνε τα μωρά όταν είναι στην κοιλιά

Το μωρό όταν κλωτσάει, στην κοιλιά της μητέρας του, τελικά μάλλον δε θέλει να γίνει ποδοσφαιριστής, αλλά χαρτογράφος.

Αυτές οι μικρές κλωτσιές που νιώθει η μέλλουσα μητέρα είναι η πρώτη αίσθηση της εγκυμοσύνης. Αλλά δεν είναι καθόλου τυχαίες και δεν είναι απλά κλωτσιές. Με αυτές τις κινήσεις το έμβρυο, ανακαλύπτει τα όρια της μήτρας και φτιάχνει ένα νοητό χάρτη για το σχήμα της.

Οι λεγόμενες εμβρυϊκές κινήσεις είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης της καλής κατάστασης του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ο χάρτης αυτός, που φτιάχνουν στο μυαλό τους διατηρείται μόνο μέχρι τη γέννηση, καθώς μέσα σε πολύ λίγες ημέρες, οι ίδιες κινήσεις δε δίνουν το ίδιο σήμα στον εγκέφαλο. Είναι κάτι σαν να το προετοιμάζουν για την είσοδό του στο εξωτερικό περιβάλλον. Ο εγκέφαλος μαθαίνει να δουλεύει από νωρίς για το πώς θα αλληλεπιδρά με το περιβάλλον και πώς θα καταγράφει τα πολύπλοκα ερεθίσματα που θα δέχεται.

Άλλωστε η ικανότητα της αφής, είναι μιας ζωτικής σημασίας δεξιότητα που πρέπει να έχει το μωρό αμέσως μετά τη γέννηση καθώς πρέπει να θηλάσει.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές που μελέτησαν τις εμβρυϊκές κινήσεις νεογνών. Επειδή δεν μπορούσαν να μελετήσουν τα εγκεφαλικά κύματα των εμβρύων μέσα στη μήτρα, μελέτησαν νεογέννητα με ηλικία κύησης 31-42 εβδομάδες. Δηλαδή η ηλικία τους σαν να ήταν ακόμη στη μήτρα. Με τη χρήση ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), που είναι μη επεμβατικό μέτρησαν τα εγκεφαλικά κύματα των μωρών όσο κοιμόταν και παρατήρησαν ιδίως τι συμβαίνει όταν κλωτσάνε κατά τη διάρκεια του σταδίου REM.

Και παλαιότερες μελέτες σε ποντικούς, είχαν δείξει ότι οι κινήσεις των νεογέννητων αμέσως μετά τη γέννηση είναι απαραίτητες για τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου. Ιδίως για τα τρωκτικά που γεννιούνται λιγότερα αναπτυγμένα σε σχέση με τους ανθρώπους και ανοίγουν τα μάτια τους 13 μέρες μετά τη γέννησή τους.

Οι ερευνητική ομάδα, αναμένεται να δημοσιεύσει και άλλα στοιχεία για την ανάπτυξη της αίσθησης της αφής τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση και πώς τα μωρά αρχίζουν να συνδυάζουν τις χωρικές πληροφορίες και από τα αριστερά και από τα δεξιά του σώματός τους.

Τα ευρήματα θα βοηθήσουν την ανάπτυξη καλύτερων πρωτοκόλλων περιποίησης πρόωρων μωρών που χρειάζεται να μείνουν στη θερμοκοιτίδα, ώστε να συνεχίσουν να αισθάνονται ότι είναι μέσα στη μήτρα και να συνεχίσουν να χτίζουν τα βασικά εγκεφαλικά τους δίκτυα.

--

Πηγή:

Whitehead, K., Meek, J., & Fabrizi, L. (2018). Developmental trajectory of movement-related cortical oscillations during active sleep in a cross-sectional cohort of pre-term and full-term human infants. Scientific Reports, 8(1), 17516.

Πηγές εικόνων:

babycentre.co.uk--
 https://bioximikos.gr/topics/physiology-anatomy/748-giati-klotsane-ta-mora-otan-einai-stin-koilia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...