Ανάλογα με τις γενετικές διαφορές κάθε άνθρωπος αντιδρά με διαφορετικό τρόπο στο αλκοόλ. Τα ένζυμα του μεταβολισμού είναι κυρίως η αιτία που δεν εμφανίζουμε όλοι την ίδια αντοχή στο ποτό και που οι περισσότεροι Ασιάτες μεθάνε εύκολα.
Πώς απορροφάται από το σώμα μας
Το 20% του αλκοολούχου ποτού που πίνουμε απορροφάται από το στομάχι και το υπόλοιπο 80% απορροφάται από το λεπτό έντερο.
Ωστόσο το πόσο γρήγορα απορροφάται εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες.
Την περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη (αιθανόλη), που αναγράφεται στο μπουκάλι (% vol). Όσο περισσότερη τόσο πιο γρήγορα απορροφάται.
Τον τύπο του ποτού, μια και τα ανθρακούχα ποτά τείνουν να αυξάνουν την απορρόφηση.
Το αν έχουμε γεμάτο στομάχι, καθώς το φαγητό επιβραδύνει την απορρόφηση.
Γιατί οι γυναίκες αισθάνονται την επίδραση του ποτού γρηγορότερα;
Η αιθανόλη αφού απορροφηθεί, μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και μεταφέρεται σε κάθε ιστό του σώματός μας, διαλυμένη στο νερό, εκτός από τον λιπώδη ιστό, που δεν μπορεί να διαλυθεί.
Οι άντρες έχουν μεγαλύτερη σωματική διάπλαση από τις γυναίκες, περισσότερο μυϊκό ιστό και λιγότερο λίπος. Επομένως στους άντρες διαλύεται σε μεγαλύτερο όγκο και γι' αυτό οι γυναίκες αισθάνονται την επίδραση του αλκοόλ πιο γρήγορα.
Τα μονοπάτια μεταβολισμού της αιθανόλης
1ο ΜΟΝΟΠΑΤΙ: Το βασικό μονοπάτι μεταβολισμού της αιθανόλης γίνεται στο ήπαρ σε 2 αντιδράσεις:
1.Η αιθανόλη οξειδώνεται, από το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση (ADH), σε ακεταλδεΰδη.
2.Η ακεταλδεΰδη που προκύπτει οξειδώνεται, από το ένζυμο αλδεϋδική αφυδρογονάση (ALDH), σε οξικό οξύ.
Η δραστικότητα αυτών των δύο ηπατικών ενζύμων παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της αλκοόλης. Και τα δύο κωδικοποιούνται από ομάδες γονιδίων, με παρόμοια αλληλουχία. Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτουν αρκετές ομόλογες ισομορφές με διαφορετική δραστικότητα, οι οποίες κατανέμονται διαφορετικά στους πληθυσμούς.
Τι διαφορές έχουν οι Ευρωπαίοι, οι Αφρικανοί και οι Ασιάτες στο μεταβολισμό;
Οι Κινέζοι, οι Γιαπωνέζοι και οι Κορεάτες φέρουν συχνά το αλληλόμορφο ADH1B*2, όχι όμως οι Ευρωπαίοι και οι Αφρικανικής καταγωγής. Αυτό κάνει ταχύτατη οξείδωση της αιθανόλης σε ακεταλδεΰδη που είναι δυσάρεστη και έτσι προστατεύει από τον αλκοολισμό.
Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν τις δύο βασικές αλδεϋδικές αφυδρογονάσες ALDH1και ALDH2. Ωστόσο, μια ισομορφή, η ALDH2*2 , είναι ανενεργή, δηλαδή δεν μπορεί να οξειδώσει την ακεταλδεΰδη του πρώτου σταδίου σε οξικό οξύ. Το 50% των Ασιατών φέρει αυτό το μη λειτουργικό ένζυμο, γι' αυτό έχουν ευαισθησία στην κατανάλωση αιθανόλης. Επίσης σε συνδυασμό με την ADH1B*2, του πρώτου σταδίου, καταλήγουν να έχουν ταχύτατη παραγωγή ακεταλδεΰδης και όχι διάσπασή της, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται γρήγορα. Η συσσώρευση της ακεταλδεΰδης έχει τοξική επίδραση και προκαλεί το σύνδρομο ακεταλδεΰδης, με συμπτώματα όπως εξάψεις, κεφαλαλγίες, ναυτίες, εμετούς, εφίδρωση, υπόταση.
2ο ΜΟΝΟΠΑΤΙ: Το 10% της αιθανόλης ακολουθεί ένα άλλο μονοπάτι μεταβολισμού, στο συκώτι, από από το ένζυμο κυτόχρωμα P450 2E1, που ενεργοποιείται περισσότερο σε χρόνια πότες. Πολυμορφισμοί αυτού του ενζύμου σχετίζονται με την εξάρτιση από το αλκοόλ και τη νικοτίνη.
3ο ΜΟΝΟΠΑΤΙ: Ένα μικρό μέρος της αιθανόλης μεταβολίζεται από το ένζυμο καταλάση.
Εσείς ποια χαρακτηριστικά αναγνωρίσατε για τον εαυτό σας;
--
Πηγές:
εικόνα © Kzenon (shutterstock.com)
Li, T. K., Yin, S. J., Crabb, D. W., O'Connor, S., & Ramchandani, V. A. (2001). Genetic and environmental influences on alcohol metabolism in humans.Alcoholism: Clinical and Experimental Research, 25(1), 136-144.
ADH, V. I., & SOUTHWEST, A. I. (2007). The genetics of alcohol metabolism: role of alcohol dehydrogenase and aldehyde dehydrogenase variants.VARIATIONS, 5, 13.
howstuffworks.com--
https://bioximikos.gr/topics/nutrition-metabolism/126-pws-epidra-to-alkool-se-kathe-organismo
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου