Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Matcha, ο βασιλιάς του πράσινου τσαγιού

Το τσάι Matcha αποτελεί μια κατηγορία πράσινου τσαγιού σε μορφή σκόνης, γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες από την Ιαπωνική παράδοση για τις αντιοξειδωτικές και ενισχυτικές του ιδιότητες. Αποτελεί μια από τις καλύτερες ποιότητες τσαγιού καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.

Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για να βελτιώσει τη νοητική συγκέντρωση και να βοηθήσει στο διαλογισμό. Σήμερα εκτός από ένα εξαίσιο τσάι αποτελεί και μια σκόνη η οποία προστίθεται σε συνταγές και γλυκά.

Τι είναι το τσάι Matcha



Το Matcha, ουσιαστικά αποτελεί ένα πράσινο τσάι το οποίο καλλιεργείται με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Συγκεκριμένα, οι θάμνοι του τσαγιού, λίγο πριν συγκομιδή τους, σκεπάζονται με υφάσματα με αποτέλεσμα, λόγω της μειωμένης φωτοσύνθεσης, να επιβραδύνεται η ανάπτυξη του φυτού. Η σκιά οδηγεί σε μία αύξηση της συγκέντρωσης της χλωροφύλλης στο φυλλώματα και για το λόγο αυτό αποκτούν ένα σκούρο πράσινο χρώμα.

Στη συνέχεια συλλέγονται με το χέρι τα πιο μικρά και νεαρά φύλλα, τα οποία εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα του τσαγιού. Εν αντιθέσει με άλλα τσάγια, τα φύλλα του Matcha περνούν για σύντομο χρονικό διάστημα από ατμό, ο οποίος βοηθάει στη διατήρηση της γεύσης και της υψηλής διατροφική αξίας του τσαγιού. Έπειτα, αλέθονται σε πετρώματα από γρανίτη στο γουδί, χωρίς να υποστούν κάποια επιπλέον επεξεργασία.

Διατροφική αξία

Ως πράσινο τσάι, το matcha είναι πλούσιο σε κατεχίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C και πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ιχνοστοιχείων όπως είναι οι πολυφαινόλες, οι κατεχίνες και η χλωροφύλλη. Επίσης περιέχει σε μεγάλη συγκέντρωση το αμινοξύ θεανίνη (L-Theanine) και θεοφυλλίνη (Theophylline) τα οποία βοηθούν στη συγκέντρωση και στη μείωση της πνευματικής κόπωσης.
Δράσεις και ιδιότητες

To τσάι Matcha, πιο ευεργετικό και από το πράσινο τσάι, προσφέρει ενέργεια, ευεξία, συγκέντρωση και ισχυρή αντιοξειδωτική προστασία στο σώμα.

Ενίσχυση ανοσοποιητικού

Χάρη στη πλούσια σύνθεσή του, περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, επιγαλοκατεχίνη (EGCG) και L- θεανίνη τα οποία βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση και προστασία του οργανισμού από διάφορους παθογόνους
μικροοργανισμούς.

Αντιοξειδωτική δράση

Το τσάι Μάτσα αποτελεί μια πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών. Σύμφωνα με μελέτες η συγκέντρωση της επιγαλοκατεχίνης (EGCG) είναι πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με άλλα πράσινα τσάγια. Βοηθάει στην αδρανοποίηση των ελευθέρων ριζών με αποτέλεσμα να προστατεύει τα κύτταρα του οργανισμού από οξειδωτικές βλάβες, φλεγμονώδεις παθήσεις.

Καρδιαγγειακή προστασία

Χάρη στην μεγάλη συγκέντρωση επιγαλοκατεχίνης, το τσάι Matcha προσφέρει πολύ ισχυρή καρδιαγγειακή προστασία. Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και στη μείωση συσσώρευσης λιπιδίων στο ενδοθήλιο, με αποτέλεσμα να προστατεύει από την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Πνευματική χαλάρωση και αύξηση συγκέντρωσης

Πολλές μελέτες έχουν δείξει το όφελος του τσαγιού Matcha στη διατήρηση της ηρεμίας και πνευματικής συγκέντρωσης. Σύμφωνα με μελέτες το τσάι Matcha περιέχει 5 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωσα L- θεανίνης σε σχέση με το πράσινο τσάι. Η L-theanine αποτελεί ένα μοναδικό αμινοξύ το οποίο έχει αγχολυτικές ιδιότητες ενώ παράλληλα διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα συμβάλλει στη ηρεμία και πνευματική διαύγεια, λειτουργώντας ως νευροδιαβιβαστής προκαλώντας χαλάρωση. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιείται παραδοσιακά από το Βουδισμό ως μέσω για να διατηρήσουν τη συγκέντρωσή του κατά τη διάρκεια του διαλογισμού. Επιπλέον σύμφωνα με μελέτες έχει αντι-στρεσσογόνο δράση συμβάλλοντας στην καλή ψυχολογία και φυσιολογική ανταπόκριση στο στρες.

Αύξηση των επιπέδων ενέργειας

Το τσάι Μάτσα, όπως και τα υπόλοιπα τσάγια, αποτελούν πηγή καφεΐνης. Συγκεκριμένα η καφεΐνη βρίσκεται με τη μορφή της θεοφυλλίνης η οποία βοηθάει στη διέγερση του εγκεφάλου και στην αύξηση των επιπέδων ενέργειας του οργανισμού. Άτομα που έχουν ευαισθησία στη καφεΐνη ή προβλήματα με τον ύπνο θα πρέπει να προσέξουν την πρόσληψη τσαγιού Matcha ή να το καταναλώνουν έως το μεσημέρι, ώστε να αποφύγουν τυχόν υπερένταση που μπορεί να τους προκαλέσει.

Πως πίνεται

Εάν έχετε τσάι Matcha σε σκόνη τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε ένα ποτήρι χλιαρό ή κρύο νερό. Επίσης μπορείτε να το προσθέσετε σε γάλα, χυμούς, smoothies., καθώς και σε συνταγές.

https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/634-tsai-matcha-o-basilia-toy-tsagioy.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...