Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

Γαλάζια φάλαινα


Η γαλάζια φάλαινα είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό που έζησε ποτέ στη γη,στο παρελθόν και το παρόν, με κάποιες να φθάνουν σε μήκος σχεδόν τα 40 μέτρα.Βρίσκεται σε σχεδόν όλους τους ωκεανούς, αλλά προτιμά τα θερμότερα νερά. Έχει κυνηγηθεί σχεδόν μεχρι την εξαφάνιση από τον άνθρωπο, όταν η φαλαινοθηρία ήταν στη μόδα στην Ανατολική Ασία εκατό χρόνια πριν.Σήμερα έχουν μείνει λιγότερες από 12.000 μπλε φάλαινες σε όλο τον κόσμο .

Τρέφονται κυρίως με κριλ, αλλά και μικρά ψάρια και καλαμάρια, που κολυμπούν μέσα στο τεράστιο στόμα τους. Η γαλάζια φάλαινα έχει χιλιάδες εξαιρετικά λεπτά δόντια που επιτρέπουν στο νερό να φιλτράρεται έξω από το στόμα τους, χωρίς να μπορούν τα θηράματά τους να αποδράσουν.
Μόλις μία ανάσα από μία πλήρως ανεπτυγμένη ενήλικη γαλάζια φάλαινα, παράγει αρκετό αέρα για να γεμίσει σχεδόν 2.000 μπαλόνια! Η καρδιά της είναι τόσο μεγάλη που έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με ένα μικρό αυτοκίνητο, και οι κεντρικές αρτηρίες είναι αρκετά μεγάλες για να κολυμπήσει μέσα ένας άνθρωπος άνετα.



Η γαλάζια φάλαινα είναι ένα πολύ μοναχικό ζώο και, γενικά, δαπανά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μόνο, περιπλανώμενο στα νερά των ωκεανών. Έχει παρατηρηθεί ότι μερικές μπλε φάλαινες ταξιδεύουν σε ζεύγη, αν και δεν είναι γνωστό κατά πόσο ή όχι αυτές οι μπλε φάλαινες παραμένουν μαζί για μεγάλες χρονικές περιόδους. Όταν υπάρχουν καλές περιοχές σίτισης, έχουν παρατηρηθεί στην ίδια περιοχή πάνω από το 50 μπλε φάλαινες, αν και δεν φαίνεται να συναναστρέφονται μεταξύ τους και συνήθως να αφήσει τις άλλες να φάνε με την ησυχία τους.

Πολύ λίγα είναι γνωστά σχετικά με την αναπαραγωγή τους αν και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μπλε φάλαινες έχουν την τάση να γεννούν κάθε 2 με 3 χρόνια και αυτό πραγματοποιείται συνήθως στην αρχή του χειμώνα. Το μικρό της γαλάζιας φάλαινας μένει με τη μητέρα του για περίπου 6 μήνες πριν είναι έτοιμο να απομακρυνθεί από τη μητέρα του και να βγείτε έξω από μόνη του.


http://agrzoa.blogspot.gr/2011/04/blue-whale.html#.WZBLasYlHIV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...