Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Κρυμμένη ομορφιά | Antonie van Leeuwenhoek

O Ολλανδός επιστήμονας του 17ου αιώνα Antonie van Leeuwenhoek, συνομήλικος του συμπατριώτη του Johannes Vermeer, ξεκίνησε την επαγγελματική του ζωή ως έμπορος υφασμάτων και στη συνέχεια ως επιστήμονας παρόλο που δεν είχε λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση. Πειραματίστηκε με τους αμφίκυρτους φακούς μικρής εστιακής απόστασης και κατόρθωσε να πετύχει μεγεθύνσεις και διαύγεια εικόνων, χάρη σε μια υψηλής ποιότητας μέθοδο κοπής των φακών που κράτησε μυστική. Η μέθοδος κοπής βρέθηκε στα μέσα του 20ου αιώνα από Ρώσους επιστήμονες.

Με τα όργανα που κατασκεύασε είδε οργανισμούς και κύτταρα όπως πρωτόζωα, ερυθροκύτταρα και σπερματοζωάρια που μέχρι τότε δεν είχε δει κανείς και ξεπέρασε έναν άλλο μεγάλο επιστήμονα, τον Βρετανό Ρόμπερτ Χουκ (Robert Hooke). Επιβεβαίωσε την ύπαρξη των βακτηριδίων και καθιερώθηκε επισήμως ως ο διασημότερος ειδικός της μικροσκοπίας της εποχής του. Η δουλειά του άνοιξε νέα πεδία επιστημονικής μελέτης που αποτέλεσαν τη βάση της σύγχρονης κυτταρικής βιολογίας και της μικροβιολογίας. Έφερε επανάσταση όχι μόνο στο χώρο της βιολογίας αλλά και της φιλοσοφίας καθώς ανέτρεψε την ευρύτερη κατανόηση του έμβιου.


Το ακόλουθο κινούμενο σχέδιο του The New York Times/Sweet Fern 2014, αποδίδει γλαφυρά τη σημασία και τη συμβολή των παρατηρήσεων του Leeuwenhoek αλλά και τη χαρά που συνόδευσε τις εκπληκτικές του ανακαλύψεις.Δείτε το video....




http://peopleandideas.gr/2014/10/22/antonie-van-leeuwenhoek/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...