Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ποια η διαφορά μεταξύ άσπρων και καφέ αυγών;

Πιθανόν να έχετε προσέξει τη διαφορά της τιμής των άσπρων από των καφέ αυγών, αλλά αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ τους;

Που οφείλεται το χρώμα των αυγών
Η αλήθεια είναι ότι μεταξύ των διάφορων χρωμάτων υπάρχει διαφορά, αλλά μόνο οπτική! Μάλιστα η διαφορά αυτή οφείλεται στην κότα που γέννησε το αυγό!

Όσο κι αν σας φανεί απίστευτο, αυτό που καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό το χρώμα του κελύφους του αυγού είναι το χρώμα του φτερώματος της κότας!
Έτσι, οι κότες με λευκά φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννάνε κατά κανόνα άσπρα αυγά.

Αντίστοιχα, αυτές με το χαρακτηριστικό κοκκινωπό φτέρωμα παράγουν καφέ αυγά, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ράτσα κάθε κότας.


Σε κάθε περίπτωση, η διαφορά είναι μόνο οπτική, καθώς από θρεπτικής άποψης δεν υπάρχει καμία διαφορά! «To είδος της τροφής της κότας επηρεάζει τη θρεπτική σύσταση του αβγού και το χρώμα του κρόκου».

Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά;
Γενικά κυριαρχεί η αντίληψη ότι τα καφέ αυγά είναι "καλύτερα" μιας και είναι πιο ακριβά. Είναι όμως έτσι;
Έτσι κι αλλιώς, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, το χρώμα του κελύφους δεν επηρεάζει αυτά καθεαυτά τα θρεπτικά συστατικά του αυγού.
Ο λόγος που τα καφέ αυγά είναι ακριβότερα, λοιπόν, δεν οφείλεται στο χρώμα, αλλά στο μέγεθος!

Κι αυτό γιατί οι καφέ κότες είναι πιο μεγαλόσωμες, γεγονός που σημαίνει ότι τρώνε περισσότερο, άρα έχουν μεγαλύτερο κόστος για τον εκτροφέα, αλλά παράγουν και μεγαλύτερα αυγά.

Υπάρχει διαφορά στο κέλυφος των αυγών;
Κι εδώ υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι το κέλυφος των καφέ αυγών είναι σκληρότερο από αυτό των λευκών.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς η σκληρότητα του κελύφους ενός αυγού, οφείλεται κατά κανόνα σε άλλους παράγοντες όπως στην ηλικία της κότας, στη διατροφή της και όχι στο χρώμα της.

Οι νεαρότερες κότες παράγουν αυγά με σκληρότερο κέλυφος, ανεξαρτήτως χρώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...