Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Αρσενικοί βάτραχοι αναπτύσσουν θηλυκές ορμόνες λόγω παρουσίας οιστρογόνων στις λίμνες

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ένας τύπος φυσικού οιστρογόνου που συνεχίζει να αυξάνεται σε προαστιακές περιοχές, έχει ως αποτέλεσμα τη φυλετική ανισορροπία σε ομάδες βατράχων, και συγκεκριμένα τη μείωση του αρσενικού πληθυσμού. Τυπικοί οικότοποι βατράχων όπως γκαζόν, θάμνοι και κήποι βρέθηκαν να διαθέτουν μια κυρίαρχη γυναικεία ορμόνη που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα των αρσενικών.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ μελέτησαν τις επιπτώσεις των ανθρωπογενών ρύπων στην άγρια πανίδα. Οι ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα ονομάζονται Χημικοί Ενδοκρινείς Διαταράκτες (ΧΕΔ), οι οποίοι λειτουργούν μέσω των ορμονικών συστημάτων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ΧΕΔ μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές επιπτώσεις, ακόμη και σε χαμηλά επίπεδα. Οι πιο κοινές πηγές των ΧΕΔ φαίνεται να είναι τα φυτοφάρμακα και η έκθεση σε λύματα. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν και άλλες πιθανές πηγές που συναντώνται σε αρκετά προάστια.


Η επιστημονική ομάδα μελέτησε λίμνες με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης σε προαστικές κοινότητες. Ορισμένες περιοχές που εξετάστηκαν βρίσκονταν βαθιά μέσα σε δασώδεις περιοχές, ενώ άλλες στη μέση πολυσύχναστων γειτονιών. Μερικές λίμνες συνδέονταν με συστήματα αποχέτευσης, και άλλες ήταν μέρος ιδιωτικών αυλών.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ακόμα και απλοί κήποι περιέχουν φυτά που παράγουν φυσικά φυτοοιστρογόνα, και η πιθανή σύνδεση μεταξύ καλλωπιστικών φυτών και ενδοκρινικών διαταραχών ήταν αναπάντεχη για τους ερευνητές. Εξάλλου, η αύξηση των επιπέδων των οιστρογόνων στις προαστιακές περιοχές με γλυκό νερό μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση από ιχνοστοιχεία που συνδέονται με την αξιοποίηση των εδαφών από τον άνθρωπο.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η μετατροπή εδαφών βλάστησης, όπως τα δάση, για τη φύτευση γκαζόν ή καλλωπιστικών φυτών μπορεί να επιταχύνει την κατανομή των φυτοοιστρογόνων στα ύδατα όπου εγκαθίστανται οι βάτραχοι και να ευνοήσουν τη δημιουργία ενδοκρινικών διαταραχών.

 http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...