Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Η ακοή χάνεται από τα... ντεσιμπέλ

Οι ειδικοί λένε ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση των διαταραχών της ακοής με σύγχρονα ιατρικά μέσα μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχή ένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και να διασφαλίσει σημαντικούς πόρους στην οικονομία
Ο ΘΟΡΥΒΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΕΙΣ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΡΗΚΟΙΑ

Tα επίπεδα θορύβου είναι, κυρίως στις ώρες αιχμής, αυξημένα στην Αττική, ενώ το υψηλότερο επίπεδο καταγράφηκε στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας

Η ζωή στο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, με τον επίμονο και δυνατό θόρυβο, προκαλεί ολοένα και περισσότερα προβλήματα στην ακοή των κατοίκων τους. Η βαρηκοΐα κατέχει πλέον την έβδομη θέση σε συχνότητα εμφάνισης μεταξύ των χρόνιων νοσημάτων. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο ένας στους τρεις κατοίκους των πόλεων ζει κατά τη διάρκεια της νύχτας σε επίπεδα θορύβου που ξεπερνούν τα 55 ντεσιμπέλ.

Τα επίπεδα θορύβου είναι αυξημένα και στην Αττική, κυρίως στις ώρες αιχμής. Το υψηλότερο επίπεδο καταγράφηκε στον εσωτερικό δακτύλιο της Αθήνας και ήταν 86 ντεσιμπέλ την ημέρα και 81 ντεσιμπέλ τη νύχτα. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλές τιμές θορύβου που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα ακοής σε περίπτωση συνεχούς έκθεσης. Οι ακουστικές διαταραχές, επισημαίνουν οι επιστήμονες, οδηγούν σε αποδιοργάνωση του συνολικού ψυχισμού του ατόμου, ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνουν βίαια στην υπόλοιπη κοινωνικο-οικονομική δομή τόσο του ιδίου όσο και της πολιτείας. Δυστυχώς, τα τεράστια προβλήματα που προκαλεί η απώλεια της ακοής δεν γίνονται αντιληπτά με ευκολία καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή οπτική ένδειξη για την απουσία της.

Ωστόσο, η απουσία ηχητικών παραστάσεων προκαλεί αδυναμία εκφοράς προφορικού λόγου και σοβαρές δυσκολίες στη γραφή και ανάγνωση, ενώ δυσκολεύει την κατανόηση του περιβάλλοντος, την αλληλεξάρτησή μας με αυτό και την ομαλή συμβίωσή μας με τους συνανθρώπους μας. Επιπλέον, τα άτομα χωρίς δυνατότητες επικοινωνίας έχουν ελάχιστες δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.
Μελέτη του 2000 για την επίπτωση των διαταραχών επικοινωνίας στην αμερικανική οικονομία διαπίστωσε ότι αυτή κυμαινόταν μεταξύ 2,5% έως 3% του ΑΕΠ. Αντίστοιχη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αντίστοιχο κόστος έφτανε τα 11,75 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η έγκαιρη αντιμετώπιση των διαταραχών της ακοής με τα σύγχρονα ιατρικά μέσα μπορεί να εξασφαλίσει την επιτυχή ένταξη των πασχόντων στο κοινωνικό σύνολο και να διασφαλίσει σημαντικούς πόρους στην εθνική οικονομία.
Δεν είναι μόνο το οικονομικό κόστος που προκαλεί ανησυχία αλλά οι υπόλοιπες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής.
Πρόσφατη μελέτη του John Hopkins Hospital της Βαλτιμόρης συσχέτισε τον βαθμό βαρηκοΐας με την άνοια και τη νόσο Alzheimer. Αποδείχθηκε πως σε άτομα με βαρηκοΐα ή απώλεια ακοής κατά 10db αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω ασθενειών, διότι ο εγκέφαλος αφιερώνει μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων του στην ακοή εις βάρος των υπόλοιπων εγκεφαλικών λειτουργιών.

Δύο έρευνες
Μελέτη του 2000 για την επίπτωση των διαταραχών επικοινωνίας στην αμερικανική οικονομία διαπίστωσε ότι αυτή κυμαινόταν μεταξύ 2,5% έως 3% του ΑΕΠ. Αντίστοιχη έρευνα που έγινε στην Αυστραλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αντίστοιχο κόστος έφτανε τα 11,75 δισεκατομμύρια δολάρια.

 http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...