Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Τα μάτια «προδίδουν» την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά

Ερευνητές διαπίστωσαν πως οι γρήγορες κινήσεις των ματιών φανερώνουν ανυπομονησία και αδυναμία αυτοσυγκράτησης...

Λένε πως τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής και τώρα οι ερευνητές αποδεικνύουν τη σχέση τους και με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η παραμικρή κίνηση και το κάθε βλέμμα μπορεί να αποκαλύψει στοιχεία για την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά μας, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Ερευνητές από το κορυφαίο πανεπιστήμιο Johns Hopkins διαπίστωσαν πως οι γρήγορες κινήσεις των ματιών φανερώνουν ανυπομονησία και αδυναμία αυτοσυγκράτησης.


Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος αξιολογεί το χρόνο μπορεί να εξηγήσει γιατί η διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι δυσκολότερη για τα άτομα με νευρολογικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια ή για άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι.


«Όταν πηγαίνω σε ένα φαρμακείο και βλέπω μια τεράστια ουρά, πώς θα αποφασίσω αν θα περιμένω πολλή ώρα;» ήταν ένα από τα ερωτήματα που έθεσαν οι ερευνητές στη συνέντευξη τύπου. «Αυτοί που φεύγουν ή που δε στέκονται στη γραμμή είναι και αυτοί που περπατούν και μιλούν γρήγορα; Μήπως αυτά τα άτομα αντιλαμβάνονται διαφορετικά τη σχέση του χρόνου με τις επακόλουθες ανταμοιβές;»

Με βάση τα ερωτήματα αυτά, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τους πιθανούς λόγους της ανυπόμονης συμπεριφοράς. Υπέθεσαν ότι η υπομονή μπορεί να συνδέεται με την ατομική αντίληψη που έχουμε για το χρόνο και κατά συνέπεια επηρεάζει κάθε κίνηση και συμπεριφορά.

Μελέτησαν την κίνηση των ματιών,.....
ως αντιπροσωπευτικό δείγμα για κάθε σωματική λειτουργία. Συνδύασαν τα αποτελέσματα των οπτικών τεστ με τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων ως προς τον αυθορμητισμό και τη λήψη αποφάσεων.


Τα αποτελέσματα έδειξαν μια έντονη συσχέτιση μεταξύ της ταχύτητας στην κίνηση των ματιών και το χαρακτηριστικό της υπομονής. Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες που έστρεφαν το βλέμμα τους με τον ταχύτερο ρυθμό ήταν και οι πιο ανυπόμονοι.


Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Neuroscience και υποδεικνύει ότι η υποκειμενική αντίληψη για τη σημασία του χρόνου μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα της κίνησης και τη λήψη αποφάσεων.

 http://www.onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...