Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Μικρές Αλλαγές Καθημερινότητας για Υγιή Παιδιά!

Όλοι οι γονείς έχουμε βιώσει πόσο άσχημο είναι όταν τα πιτσιρίκια μας είναι άρρωστα και δεν νιώθουν καλά. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δεν είναι καλύτερη η πρόληψη? Ή για να το πω διαφορετικά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για τα παιδιά μας είναι να τα βοηθήσουμε να "χτίσουν" ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα που θα λειτουργεί προστατευτικά και δεν θα αφήνει τον οργανισμό των παιδιών απροστάτευτο τόσο εύκολα και τόσο συχνά.
Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητα μας, εύκολα, απλά και ακίνδυνα, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Κλείστε το φως τη νύχτα
Ο τεχνητός φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας σταματά την παραγωγή της μελατονίνης, ορμόνη που παράγεται κατά την διάρκεια του ύπνου και μόνο όταν είμαστε σε βαθύ ύπνο. Οι ώρες του ύπνου είναι ζωτικές για την επισκευή των ιστών όπως και για την ανάπτυξη των κυττάρων και η μειωμένη παραγωγή της μελατονίνης κατά την διάρκεια του ύπνου λόγω της παρουσίας φωτός μπορεί να έχει άσχημα και μόνιμα αποτελέσματα. Μελέτες έχουν δείξει πως μια βραδιά άσχημου ύπνου έχει σαν αποτέλεσμα για έναν υγιή άνθρωπο, επίπεδα ινσουλίνης όμοια με αυτά ενός προδιαβητικού. Σίγουρα η παρουσία φωτός κατά την διάρκεια της νύχτας δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας για την ανάπτυξης παιδικής παχυσαρκίας και για προβλήματα λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά όπως εξηγούν οι επιστήμονες καλό είναι το φως το βράδυ να "σβήνει". Καλό είναι λοιπόν να μάθετε τα παιδιά σας να μην φοβούνται το σκοτάδι....
και αφαιρέστε από το παιδικό δωμάτιο και κάθε άλλη πηγή φωτός όπως ψηφιακά φωτεινά ρολόγια ή φωτεινά παιχνίδια τύπου (αγκαλίτσα). Βάλτε χοντρές σκουρόχρωμες κουρτίνες στα παράθυρα που θα εμποδίζουν το φως της πόλης να εισβάλει στο δωμάτιο και θέστε κανόνες στην χρήση του υπολογιστή ή της τηλεόρασης μετά το βραδινό φαγητό, αφού και τα δυο δεν βοηθούν στην προετοιμασία του οργανισμού για ένα βαθύ, ξεκούραστο και ιαματικό ύπνο.

Αφήστε τα να παίξουν στον ήλιο
Οι περισσότεροι γονείς από φόβο για τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο "προστατεύουν" τα παιδιά τους με υπερβολική χρήση αντιλιακών. Εκτός από τα επικίνδυνα συστατικά που περιέχονται στα περισσότερα αντηλιακά, εμποδίζεται και η φυσική ικανότητα του σώματος να παράγει την τόσο πολύτιμη για το ανοσοποιητικό σύστημα, βιταμίνη D. Το παράδοξο είναι πως παρά το γεγονός πως οι άνθρωποι περνούν περισσότερη ώρα πια στον ήλιο και κάνουν εξαιρετικά μεγάλη χρήση αντηλιακών προϊόντων, τα ποσοστά της εκδήλωσης μελανώματος (καρκίνος του δέρματος) αυξάνονται κατά 4,2% ετησίως.
Αν τα παιδιά έχουν μια υγιή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, έχουν με φυσικό τρόπο την καλύτερη προστασία ενάντια στην φθορά που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος. Επιλέγετε να μην εκθέτετε τα παιδιά στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες 11-16 κατά τους θερινούς μήνες και τις υπόλοιπες ώρες προστατέψτε τα με φυσικούς τρόπους (βάζοντας τους καπέλα και μακρυμάνικα ελαφριά ρούχα). Τώρα το χειμώνα όμως αφήστε τα να κυκλοφορήσουν ελέυθερα και επιδιώξτε να βρίσκεστε έξω όσο γίνεται περισσότερο τις ηλιόλουστες ημέρες.

Αφήστε τα να ..λερωθούν
Τα πιτσιρίκια μας ζουν σε ένα κόσμος τόσο προστατευμένο από την βρωμιά και τα μικρόβια που σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτό έχει αντίθετα αποτελέσματα. Όσο και αν αυτό μπορεί σε εμάς τους γονείς να μην αρέσει, το χώμα έχει φυσικά συστατικά που πρώτον ενισχύουν τα επίπεδα της σεροτονίνης (ορμόνης που επίσης συμβάλλει για ένα καλό ύπνο) και δεύτερον περιέχει φυσικά βακτήρια και παθογόνους οργανισμούς που στην πραγματικότητα βοηθούν στον χτίσιμο και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως τα παιδιά που παίζουν στην φύση και λερώνονται έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα και αλλεργίες.
Επιπλέον το περπάτημα με γυμνά πόδια στην άμμο, το χώμα, το γρασίδι, μπορεί να μειώσει το μεγάλο θετικό φορτίο που έχουν όλα τα παιδιά από την παραμονή τους σε εσωτερικούς χώρους. Τα αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια της γης μπορούν να εξισορροπήσουν την φόρτιση αυτή του οργανισμού και να βελτιώσουν τις λειτουργίες του.

Ρίξτε λίγο "αλάτι" στη μπανιέρα τους
Οι άνθρωποι σήμερα έχουν μειωμένα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό τους λόγω της μείωσης του από το έδαφος και το νερό. Με μια υγιεινή διατροφή τα παιδιά είναι μια χαρά, αλλά μια χούφτα αλάτων θειικού ασβεστίου και κοινού φυσικού χοντρού αλατιού στην μπανιέρα τους μπορεί να ενισχύσει με εύκολο τρόπο τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό τους. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πιο ήρεμα παιδιά (το μαγνήσιο βοηθά σε περιπτώσεις υπερκινητικών παιδιών), με καλύτερο ύπνο και καλύτερος ύπνος έχει σαν αποτέλεσμα πιο γερό οργανισμό και ανοσοποιητικό σύστημα. Ειδικά για παιδιά με αλλεργίες, έκζεμα ή άσθμα αξίζει τον κόπο να το προσπαθήσετε.

Ενιχύστε τα φιλικά τους βακτήρια
Τα μωρά με την γέννηση τους είναι εφοδιασμένα με φιλικά βακτήρια από την μαμά τους που τα βοηθά να ανταπεξέλθουν τον πρώτο καιρό στο νέο τους περιβάλλον. Στην συνέχεια τα βακτήρια αυτά αναπτύσσονται μέσα στον οργανισμό τους και παρέχουν μεγάλη βοήθεια στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών. Με την όλο και αυξανόμενη χρήση αντιβιοτικών και την λάθος διατροφή των παιδιών, τα φιλικά βακτήρια είναι σχεδόν ανύπαρκτα στον οργανισμό τους. Είναι γνωστή η συμβολή των φιλικών βακτηρίων και προβιοτικών ενζύμων στην δημιουργία δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος, με λιγότερες αλλεργίες και στην καλύτερη λειτουργία όλου του πεπτικού συστήματος. Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής με φιλικά βακτήρια, μπορείτε επίσης να τα βρείτε στο γιαούρτι, το κεφίρ, τα τουρσιά, το ξινολάχανο.
Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται λίγο παράξενα και αντίθετα με την κουλτούρα σας : παιδιά που περπατούν ξυπόλητα, παίζουν με τα χώματα και κάθονται στον ήλιο, αλλά μόνο όταν ζεις κοντά στην φύση σύμφωνα με τους κανόνες της και με σεβασμό σε αυτή, μπορείς να έχεις υγιή παιδιά που θα καμαρώνεις να τα βλέπεις να αναπτύσσονται όμορφα. Και όταν και οι μεγάλοι υιοθετούν παρόμοιες συνήθειες, τότε σίγουρα αυτοί ξανανιώνουν.

 http://igeiofagos.blogspot.gr/2014/01/blog-post_13.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...