Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Πατάς το κουμπί, παγώνει το αναψυκτικό

Πολλά μπορούν να συμβούν πατώντας ένα απλό κουμπί. Όπως να παγώσεις στη στιγμή το αναψυκτικό σου, αν σου φαίνεται χλιαρό. Πού βρίσκεται το κουμπί που κάνει το ποτό σου πιο δροσερό; Καλύτερα ψάξε κάτω από το αλουμινένιο κουτάκι. Εντυπωσιακά εύκολο, όμως αν αναρωτιέσαι αν είναι και υγιεινό, αυτό είναι άλλο θέμα.

Οικολογικό αναψυκτικό;

Η τεχνολογία είναι παλιά. Αναπτύχθηκε πριν από 18 χρόνια στις ΗΠΑ, αρχικά κάτω από την ονομασία Micro Cooling. Όμως μόλις φέτος (2012) βρέθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή εταιρεία που ανέλαβε το ρίσκο να ρίξει στην αγορά τα αναψυκτικά της νέας τεχνολογίας με το νέο όνομα ChillCan. Ποια είναι η καινοτομία της; Τα ποτά πωλούνται μεν εκτός ψυγείου, αλλά μπορούν και παγώνουν επιτόπου (μέσα σε δύο λεπτά).

Τον περασμένο Ιούνιο ο Αμερικανός εφευρέτης Mitchell Joseph από την Καλιφόρνια μαζί με τον χημικό μηχανικό, καθηγητή του αγγλικού πανεπιστημίου Surrey και διευθυντή της Διεθνούς Εταιρείας Βιομηχανικής Οικολογίας Roland Clift παρουσίασαν το πρώτο αυτοψυχόμενο αναψυκτικό ευρείας κατανάλωσης, φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο πωλείται σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης. Η προβολή του νέου προϊόντος στην Ευρώπη έγινε με την ευκαιρία της 20χρονης επετείου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Στρατηγικής του εν λόγω πανεπιστημίου.

Διεθνής πατέντα αυτο-ψύξης

Τα οικολογικά – όπως διαφημίζονται – ποτά δεν χρειάζεται πλέον να αποθηκεύονται σε ψυγεία, με συνέπεια την οικονομία κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Για να κατέβει η θερμοκρασία τους έως και 15 βαθμούς Κελσίου κάτω από τη θερμοκρασία δωματίου, ο καταναλωτής θα πρέπει να πιέσει ένα κουμπί που βρίσκεται στη βάση του μεταλλικού κουτιού. Με το πάτημα απελευθερώνεται πεπιεσμένο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο απορροφάται από ποσότητα ενεργού άνθρακα που βρίσκεται κλεισμένος σε ένα εσωτερικό δοχείο μέσα στο αλουμινένιο κουτάκι. Η απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα απορροφά θερμότητα ψύχοντας το αναψυκτικό μέσα σε ένα δίλεπτο. Το ποτό πίνεται στη συνέχεια είτε με καλαμάκι είτε σερβιρισμένο σε ποτήρι, όπως τα κοινά αναψυκτικά. Ο ενεργός άνθρακας παράγεται από βιολογικά απόβλητα (προς το παρόν από κελύφη καρύδας), ενώ τα αλουμινένια κουτάκια θα μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν.

Έπαινος από τη NASA

Η τεχνολογία ChillCan έχει λάβει επαίνους από τη NASA και την αμερικανική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA). Το 1997 η NASA συμπεριέλαβε 5 μεταλλικές αυτοψυχόμενες συσκευασίες σε ένα πειραματικό πρόγραμμα που εκτέλεσε ο Αμερικανός αστροναύτης και γερουσιαστής John Glenn στο τελευταίο του διαστημικό ταξίδι. Και ενώ το 1998 η νέα τεχνολογία ήταν έτοιμη να κάνει την είσοδό της στις αγορές, το βασικό υλικό της (HFC134A) αμφισβητήθηκε ως προβληματικό για το περιβάλλον. Ακολούθησαν νέες πολυετείς έρευνες που οδήγησαν τελικά στη χρήση ενεργού άνθρακα.

 http://www.goldenmag.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...