Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Πόσο σημαντική είναι η χολή; Ποιές ομάδες πλήττει η πέτρα στη χολή;

Η χολή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά, όπου εκκρίνει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Η δράση της, είναι προς τις λιπαρές τροφές με κύριο ρόλο την ορθή πέψη και απορρόφηση των λιπαρών ουσιών.
Η χολή βρίσκεται στη χοληδόχο κύστη, η οποία συνδέεται με τα χοληφόρα αγγεία.

Ο εν λόγω συνδυασμός, λειτουργεί ως δίαυλος μεταφοράς των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από το συκώτι στο πάγκρεας.

Η δημιουργία πέτρας-λίθος στη χολή, σημαίνει ότι εμφανίζεται απόφραξη της ροής της χολής από το συκώτι προς το έντερο.
Η δημιουργία πέτρας στη χολή, στηρίζεται σε 3κεντρικούς άξονες και έπειτα διακρίνεται ανάλογα με το στοιχείο των επιμέρους μερών από τους κεντρικούς άξονες.
Οι κεντρικοί άξονες, είναι οι εξής:
1.Αλλαγή στη σύσταση της χολής.
2.Μειωμένη λειτουργικότητα της χοληδόχου κύστεως.
3. Πυρηνοποίηση των κρυστάλλων της χοληστερόλης.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων οι οποίες εμφανίζουν πέτρα στα νεφρά, είναι οι εξής:
1. Παχυσαρκία.
2. Σακχαρώδης Διαβήτης.
3. Ηλικία άνω των 50ετών.
4. Νόσος chrοhn.
5. Χρήση φαρμάκων φιμπράτες ή/και οιστρογόνα.
6. Χρήση αντισυλληπτικών.
7. Κατανάλωση αυξημένου ποσού λιπαρών τροφίμων σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

To μεγαλύτερο ποσοστό πέτρας στη χολή, εντοπίζεται στις γυναίκες.

Η πρόληψη για να αποφευχθεί η δημιουργία πέτρας στη χολή, είναι η ένταξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, όπου θα ρυθμίζει πλήρως αρμονικά την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων και υψηλών σε σάκχαρα.

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της, συναντάται σε 2 περιπτώσεις, η χειρουργική έκτομή ή η λαπαροσκοπική έκτομή. Κατά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, η χολή δεν «φιλτράρεται» και περνά από το συκώτι απ’ευθείας στον 12δάκτυλο.

Η διατροφική υποστήριξη, μετά της έκτομής, είναι σημαντική και περιλαμβάνει τα κάτωθι σημαντικά βήματα:
-Αποφυγή κατανάλωσης αναψυκτικών, αερίουχών ποτών, καφέ και αλκοολούχων ποτών.
-Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης λιπαρών τροφίμων και κόκκινου κρέατος.
-Αποφυγή μεγάλου γεύματος πριν τον ύπνο.
-Κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε Ω3 κ Ω6.
-Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
-Μέγιστη κατανάλωση ελαιόλαδου έως 4κουταλάκια του γλυκού/ημερησίως.

Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

http://www.newsdiet.gr/?p=883

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...