Τρίτη 25 Μαρτίου 2025

Το «δέρμα» από μανιτάρια θα μπορούσε να συμβάλλει στη διάσωση του πλανήτη μας

(MYCOWORKS)

Οι επιστήμονες πίσω από την τσάντα από «δέρμα» μανιταριού πιστεύουν ότι το μυκήλιο, ένα υλικό που παράγεται από μύκητες και μπορεί να κατασκευαστεί ώστε να μοιάζει και να έχει την αίσθηση πραγματικού δέρματος μοσχαριού ή προβάτου, θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση του πλανήτη μας. 

Το δέρμα από μανιτάρια θα μπορούσε να αποκαλύψει ένα νέο μέλλον που θα ξεκινά από το υλικό και όχι από το αντικείμενο», δήλωσε στην Guardian ο Δρ. Ματ Σκάλιν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας βιοϋλικών MycoWorks. 

Το μυκήλιο (fine mycelium), το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες, έχει δερμάτινη αίσθηση και όψη και είναι πιο ανθεκτικό από το πραγματικό δέρμα. Το υλικό έκανε πρόσφατα το ντεμπούτο του στην υψηλή μόδα ως αποκλειστική τσάντα της Hermès.

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Γυμνοβράγχια - Τα «στολίδια» της θάλασσας

 


Αστραφτερό μωβ με κίτρινες βούλες, βαθύ κυανό με χρυσές λωρίδες, ροζ με πορτοκαλί μπορντούρες, χιλιάδες χρώματα και σχέδια χωρίς τέλος σε συνδυασμούς και ομορφιά. Αυτός είναι ο εκθαμβωτικός κόσμος των γυμνοβράγχιων των ελληνικών θαλασσών. Πρόκειται για μία από τις λιγότερο γνωστές ομάδες μαλακίων στα οποία ανήκουν τα πιο διάσημα μύδια, γυαλιστερές, μπουρούδες, αχοιβάδες, σουπιές, χταπόδια, κ.ά. Τα μαλάκια είναι μία από τις πιο επιτυχημένες οικογένειες του Ζωικού Βασιλείου στο θαλάσσιο περιβάλλον, καθώς αντιπροσωπεύονται από τον μεγαλύτερο αριθμό ειδών σε σχέση με κάθε άλλη ομάδα. Τα γυμνοβράγχια, ή πιο κοινά οι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες, αποτελούν μια υποομάδα των γαστερόποδων μαλακίων που διακρίνεται από την απουσία ενός οστράκου που προστατεύει τα μαλακά μέρη του ζώου. Η αλήθεια είναι ότι έχουν όστρακο κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους, το οποίο χάνουν μόλις μεγαλώσουν. Μάλιστα σε λίγα από αυτά εμφανίζεται κάποιο όστρακο έστω σε υποτυπώδη μορφή ακόμα και στην ενήλικη μορφή τους. Η ονομασία τους προέρχεται από το γεγονός ότι τα αναπνευστικά τους όργανα (βράγχια) βρίσκονται εκτεθειμένα στο περιβάλλον (γυμνά). Η ταξινόμηση τους μοιάζει λίγο μπερδεμένη, καθώς ανήκουν στα οπισθοβράγχια στα οποία όμως δεν ανήκουν κάποιοι άλλοι θαλάσσιοι γυμνοσάλιαγκες. Έτσι ενώ οι φυσιοδίφες και οι καταδύτες ονομάζουν κάθε γυμνό μαλάκιο «γυμνοβράγχιο», κάτι τέτοιο επιστημονικά δεν ισχύει. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...