Τα αζωτούχα λιπάσματα έφεραν την επανάσταση στη γεωργία και χάρη σε αυτά καλύπτονται οι ανάγκες των 7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στη Γη.
Οι τεράστιες ποσότητες που πέφτουν στους αγρούς, περισσότερο από όσο πραγματικά χρειάζονται οι καλλιέργειες για να αναπτυχθούν, προκάλεσε έναν διαφορετικό τύπο ρύπανσης.
Το φαινόμενο του ευτροφισμού
Η περίσσεια των θρεπτικών συστατικών, κυρίως αζώτου και φωσφόρου, μεταφέρεται από το χωράφι στα ποτάμια τις λίμνες και τους ωκεανούς. Ο εμπλουτισμός της υδάτινης μάζας, ευνοεί την αύξηση της φυτικής βιομάζας, φυτοπλαγκτόν αλλά και επικίνδυνων άλγεων. Αυτά μειώνουν το διαλυμένο οξυγόνο στα βαθύτερα υδάτινα στρώματα, λόγω αυξημένων αναπνευστικών αναγκών των βακτηρίων που αποικοδομούν τις οργανικές ουσίες δημιουργώντας ανοξικές συνθήκες, προκαλώντας το θάνατο πολλών ψαριών.
Ακόμη, αναερόβιες μεταβολικές διαδικασίες, μπορεί να παράγουν και υδρόθειο, που είναι τοξικό για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς. Ενώ οι οργανισμοί που έχουν την τάση να σχηματίζουν επικάλυμμα στις υδάτινες επιφάνειες, αποκλείουν το φως, από τους φωτοσυνθετικούς οργανισμούς στον πυθμένα και εμποδίζουν την ανάπτυξή τους.
Αυτή η γενικότερη διαταραχή του οικοσυστήματος οδηγεί στη δημιουργία νεκρών ζωνών.
Οι ισχυρότερες βροχοπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής ξεπλένουν τα θρεπτικά στοιχεία από τα χωράφια