Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Τurritopsis nutricula. Η μέδουσα που δεν πεθαίνει ποτέ

Η μέδουσα Τurritopsis nutricula, είναι ένα είδος υδρόζωου, μία μέδουσα, το οποίο, όταν φτάσει στο ώριμο ενήλικο στάδιο, γυρίζει και πάλι στο πρώιμο στάδιο, σε αυτό του πολύποδα, αρχίζοντας και πάλι από το «σημείο 0» τη ζωή της.

Πράγματι, μπορεί να είναι το μόνο ζώο στον κόσμο έχει ανακαλύψει το μυστικό της νεότητας και της αιώνιας ζωής, μια πραγματική επανάσταση στον επιστημονικό κόσμο.

Αυτή η μέδουσα θα είναι σε θέση να αναζωογονείτε μετά από ένα συγκεκριμένο στάδιο της ζωής, δεν δίνει κανένα όριο για τη διάρκεια ζωής τους.

Η επιστημονική εξήγηση για τη μέδουσα αναφέρει ότι είναι το μόνο ζώο στον κόσμο που μπορεί να αντιστρέψει τη γήρανση πίσω στο χρόνο και να ανακτήσει ολόκληρη τη δομή της, να επιστρέψει στην κατάσταση του πολύποδα, δηλαδή τη πρώτη φάση της ζωής της.

Η διαδικασία αυτή εξηγείται ιδίως από το φαινόμενο της διαφοροποίησης, πράγμα που σημαίνει ένα είδος κυττάρων έχει μετατραπεί σε άλλο τύπο κυττάρων. Μόνο λίγα ζώα στον κόσμο μπορούν να προκαλέσουν διαφοροποίηση, όπως η σαλαμάνδρα, για παράδειγμα, που μπορεί να ξαναδημιουργήσει την ουρά της, όταν τη χάνει.


Συχνά συναντώνται σε βαθιά νερά, και δεδομένου ότι δεν μπορούν να πεθάνουν, οι μέδουσες αναπτύσσουν επί του παρόντος την παρουσία τους στα ύδατα γύρω από τον κόσμο, και όχι μόνο στα ύδατα της Καραϊβικής, όπου ήταν αρχικά. Και η Δρ Mary Miglietta του Ινστιτούτου Smithsonian Tropical Marine εξηγεί: "Είμαστε μάρτυρες μιας σιωπηλής εισβολής στον κόσμο".

Οι επιστήμονες κατάφεραν να ανακαλύψουν το μυστικό της, προσδιορίζοντας ότι το ον αυτό υπόκειται στη διαδικασία της «συνεχούς επαναδιαφοροποίησης».

Οι έρευνες συνεχίζονται, προκειμένου να προσδιοριστεί ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτή η διαδικασία, κάτι που ενδέχεται να δώσει τον κινητήριο μοχλό στην επιστήμη, προκειμένου να βρεθεί το ελιξίριο ζωής και για τον άνθρωπο!

https://www.organiclife.gr/katoikidia/842-nutricula-turritopsis.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...