Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Τι συμβαίνει όταν έχω φαγούρα στο σώμα;

Χωρίς να το καταλαβαίνετε τα δάχτυλα και τα νύχια σας ξύνουν διάφορα σημεία του σώματός σας. Σίγουρα, ενώ διαβάζετε αυτήν τη στιγμή αυτές τις γραμμές θα αρχίσετε να το κάνετε και θα δώσετε μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό. Δεν είναι απαραίτητο να πάσχετε από κάποια ασθένεια για να έχετε φαγούρα στο σώμα σας. Το ξύσιμο είναι μια φυσική αντίδραση του σώματος (αφού λάβει κάποιο μήνυμα από τον εγκέφαλο) για να σας ανακουφίσει από το αίσθημα της φαγούρας.

Γιατί έχουμε φαγούρα στο σώμα;

Κατά μέσο όρο έχουμε 2 τετραγωνικά μέτρα δέρμα, γεγονός που το καθιστά το πιο εκτεταμένο όργανο σε ολόκληρο το σώμα μας. Και το πιο σημαντικό, εκτίθεται άμεσα σε πολλούς εξωτερικούς παράγοντες. Ωστόσο, όπως ακριβώς και τα άλλα μέρη του σώματος έτσι και το δέρμα, έχει τους δικούς του μηχανισμούς για να προλαμβάνει τις ασθένειες και να αμύνεται από οτιδήποτε θεωρεί απειλή.

Η φαγούρα είναι ένας «φυσιολογικός» τρόπος που ονομάζεται κνησμός και δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένα προειδοποιητικό σημάδι που μας δίνει το σώμα μας.

Τι μπορεί να απειλήσει το δέρμα; Κάθε είδους ερέθισμα, όπως είναι η σκόνη του αέρα, ο ηλεκτρισμός από τα μαλλιά μας ή από τα ρούχα μας, ένα έντομο, ο ιδρώτας, μυρωδιές από τα φύλλα ή τα λουλούδια. Οτιδήποτε αγγίζει το δέρμα μας αφυπνίζει τους υποδοχείς που λειτουργούν σαν συναγερμός στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του αποκρίνεται με μια αίσθηση: φαγούρα στο σώμα.


Ανακουφιζόμαστε από τη φαγούρα όταν ξυνόμαστε αλλά το πρόβλημα είναι ότι επιδεινώνουμε την κατάσταση αν τα δάχτυλα ή τα νύχια μας είναι βρώμικα, αν, για παράδειγμα, ασκήσουμε μεγάλη πίεση στο δέρμα μας. Αν η φαγούρα είναι ακόμη πιο σοβαρή ή προκαλεί πόνο μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργική αντίδραση. Άλλος ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να ξυνόμαστε επίμονα είναι αν είμαστε νευρικοί, αγχωμένοι, στρεσαρισμένοι ή ανήσυχοι.

Κύριες αιτίες της φαγούρας στο σώμα
  • Αφυδάτωση
  • Δερματίτιδα
  • Ψωρίαση
  • Ροδόχρους ακμή
  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Έλλειψη υγιεινής
  • Δερματικός ερεθισμός
  • Αλλεργική αντίδραση
  • Χρήση ισχυρών χημικών προϊόντων
  • Τσιμπήματα εντόμων
  • Ακάρεα ή άλλοι μικροοργανισμοί
  • Στρες
  • Νευρικότητα
  • Άγχος
  • Δευτερεύουσες επιδράσεις φαρμάκων
  • Χαμηλές θερμοκρασίες

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν νευρώνες στον εγκέφαλο με μια συγκεκριμένη λειτουργία: να δείχνουν αν υπάρχει κάτι στο δέρμα μας το οποίο θα μπορούσε να μας προκαλέσει προβλήματα. Το 2007, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακάλυψε ότι έχουμε νευρικά κύτταρα που είναι υπεύθυνα, καθαρά και μόνο για τη διαχείριση του κνησμού. Η έρευνα διεξήχθη από ένα βιολόγο, έναν ψυχίατρο και έναν αναισθησιολόγο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science.

Το ερέθισμα που παράγεται από τη φαγούρα συγκεντρώνεται από τις νευρικές ίνες, οι οποίες βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα μας, ακριβώς κάτω από το δέρμα μας. Αυτές στέλνουν ένα σήμα στον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού. Από εκεί, οι νευρώνες μάς κάνουν να καταλάβουμε ότι υπάρχει κάτι που μας προκαλεί φαγούρα. Αυτές οι νευρικές απολήξεις μας ενημερώνουν με τον ίδιο τρόπο και για το αίσθημα του πόνου.

Να ξυθεί κανείς ή να μην ξυθεί; Ιδού η απορία

Όταν ξυνόμαστε, στην ουσία αποκρινόμαστε αυτόματα στο ερέθισμα ότι υπάρχει κάτι που μας ενοχλεί. Αυτό το ασυνείδητο σήμα, μας ενημερώνει ότι υπάρχει κάτι που προκαλεί κάποιο ερεθισμό στο δέρμα μας. Επομένως, όταν ξυνόμαστε προσφέρουμε μια αίσθηση ανακούφισης στην περιοχή, απομακρύνοντας τον ενοχλητικό παράγοντα. Επιπλέον, όταν το σώμα σταματά να βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού παύει να στέλνει το αίσθημα φαγούρας.

Άλλο ένα αποτέλεσμα του ξυσίματος είναι ότι αποσπάται η προσοχή μας από το αίσθημα της φαγούρας. Ωστόσο, καταλήγουμε να ερεθίζουμε την περιοχή, που είναι μεγαλύτερη από την περιοχή της φαγούρας, και συνεπώς εξαπλώνουμε την απειλή και εκτείνουμε τη φαγούρα.

Το ξύσιμο είναι μια αντίδραση που δεν μπορούμε να ελέγξουμε, όπως το βήχα ή το φτέρνισμα. Ωστόσο, είναι καλό να θυμάστε ότι το καλύτερο είναι να δοκιμάσετε να εξαλείψετε ή να αποφύγετε τα πράγματα που σας προκαλούν φαγούρα.

Βάση μιας άλλης έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Γουέικ Φόρεστ στο Γουίνστον / Σάλεμ, Όρεγκον στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας δερματολόγος με τη χρήση της Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού, ανέλυσε τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ξυνόμαστε. Οι συμμετάσχοντες στην έρευνα έπρεπε να χρησιμοποιούν μια βούρτσα για να ξύνουν το κεφάλι τους κάθε 30 δευτερόλεπτα και να σταματούν για ακόμη 30 δευτερόλεπτα.

Προς έκπληξη της ομάδας, ανακάλυψε ότι συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τις δυσάρεστες αναμνήσεις και τα συναισθήματα «απενεργοποιούνταν» κατά τη διάρκεια του ξυσίματος. Πιθανότατα αυτός είναι και ο λόγος που αισθανόμαστε ανακούφιση και ηρεμία όταν ξυνόμαστε.

Τι προκαλεί η φαγούρα στο σώμα το χειμώνα;

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αύξηση της φαγούρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, της πιο κρύας εποχής του χρόνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δέρμα ξηραίνεται λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, των ανέμων ή του χιονιού. Είναι περισσότερο εμφανές στα χέρια και στο πρόσωπο, οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερη επαφή με το κρύο. Θα μπορούσε, επίσης, να οφείλεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιούμε περισσότερο ζεστό νερό από το καλοκαίρι και αυτή η αλλαγή θερμοκρασίας ξηραίνει το δέρμα ακόμη περισσότερο και προκαλεί δερματίτιδα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε παράλληλα σαπούνια ή απολυμαντικά. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η χρήση των επιπλέον ρούχων, τα οποία δεν αφήνουν το σώμα να αναπνεύσει όπως θα έπρεπε, το αίσθημα φαγούρας από τα μάλλινα ρούχα ή από ρούχα με χοντρά νήματα.

Ένας καλός τρόπος για να αποφύγετε το ξύσιμο και τη φθορά του δέρματός σας είναι να εφαρμόζετε λίγο πάγο στην περιοχή της φαγούρας με τη χρήση κρύων κομπρεσών. Επίσης, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα ύφασμα που έχετε μουλιάσει πρώτα σε τσάι χαμομηλιού ή να κάνετε μια επάλειψη με πράσινο άργιλο στην πάσχουσα περιοχή. Και τέλος, μην ξεχνάτε τις καταπληκτικές ιδιότητες της αλόης βέρα για το δέρμα.

 https://meygeia.gr/ti-simveni-otan-echo-fagoura-sto-soma/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...