Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

5+1 τροφές για καλύτερη διάθεση

Ποια είναι τα καλύτερα τρόφιμα για να νιώσουμε ευφορία; Πως η διατροφή μπορεί να μας ανεβάσει τη διάθεση;

Η καθημερινή μικρή κατανάλωση μελιού βοηθά στην διατήρηση σταθερών τιμών γλυκόζης στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά και κάποια άλλα συστατικά που περιέχονται στο μέλι φαίνεται επίσης να έχουν αντιβακτηριδιακή δράση. Γενικά το μέλι έχει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ζάχαρη και οφείλουμε να το εισάγουμε στη διατροφή μας σαν υποκατάστατο αυτής.

Η μαύρη σοκολάτα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε τρυπτοφάνη, που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη (ορμόνη η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης). Περιέχει, επίσης, σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου, που ενισχύουν την καλή διάθεση.

Η μπανάνα περιέχει και σάκχαρα τα οποία μεταβολίζονται πολύ γρήγορα παρέχοντας άμεση πηγή ενέργειας στον οργανισμό αυξάνοντας τη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα και προσφέρουν γρήγορα αίσθημα ευεξίας. Είναι πηγή βιταμίνης B6 που συμμετέχει στην καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.


Ωμοί Ξηροί καρποί: Δεν περιέχουν μόνο καλά λιπαρά που βοηθούν να κρατηθεί χαμηλά η χοληστερόλη, αλλά είναι και καλή πηγή των -κατασταλτικών της πείνας- φυτικών ινών , οι οποίες χωνεύονται αργά και έτσι μένουν στο στομάχι σας πολύ περισσότερο χρόνο από οποιοδήποτε άλλο υδατάνθρακα.

Μήλα: Τα μήλα είναι το ιδανικό σνακ το πρωί ή το απόγευμα. Είναι σπουδαία πηγή φυτικών ινών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και θα βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι. Τα μήλα περιέχουν επίσης πηκτίνη, η οποία βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής συγκέντρωσης γλυκόζης στο αίμα, που ενθαρρύνει την πείνα.

Μελέτες δείχνουν πλέον ότι ένα μοντέλο διατροφής η μεσογειακή διατροφή και τα συστατικά της (ελαιόλαδο, φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, λιπαρά ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα) μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην θεραπεία ψυχολογικών διαταραχών, να λειτουργήσουν αγχολυτικά, σε συνδυασμό με ένα «μεσογειακό» πρότυπο ζωής και να βοηθήσουν σε καταστάσεις όπως είναι η κατάθλιψη.

Άρα, για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται η αξία αυτής της διατροφής για τη διατήρηση της υγείας του ατόμου και για την υγεία της καρδιάς.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΤΡΟΥΛΛΙΔΟΥ, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία (BSc (Hons.), MSc (Hons.)) Διευθύντρια και Υπεύθυνη Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου mydietspotHealthClinic

 http://www.mustonline.gr/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=29986

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...