Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με τρεις βιολογικούς γονείς

Το πρώτο μωρό στον κόσμο που δημιουργήθηκε από συνδυασμό του γενετικού υλικού τριών ανθρώπων γεννήθηκε πριν από πέντε μήνες στο Μεξικό.

Το μωρό, ένα υγιέστατο αγοράκι, φέρει το πυρηνικό DNA του πατέρα και της μητέρας του και το μιτοχονδριακό DNA μίας δότριας, καθώς αναπτύχθηκε με μία τεχνική που στόχο είχε να το προστατεύσει από μία θανατηφόρο γενετική ασθένεια που θα του μετέδιδε η μητέρα του.

Η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη μπροστά σε αυτή την εξέλιξη, με άλλους επιστήμονες να εκτιμούν πως ανοίγει μια νέα εποχή στην πρόληψη των γενετικών νοσημάτων και άλλους να εγείρουν ηθικά διλήμματα επειδή η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία βρεφών «κατά παραγγελίαν».

Τα μιτοχόνδρια είναι μικροσκοπικές δομές που υπάρχουν στο εσωτερικό σχεδόν κάθε κυττάρου και χρησιμεύουν ως τα εργοστάσια παραγωγής της ενέργειας που χρειάζεται για να επιβιώνει και να αναπτύσσεται.

Αν και το γενετικό υλικό μας βρίσκεται ως επί το πλείστον στον πυρήνα των κυττάρων, μικρό ποσοστό βρίσκεται στα μιτοχόνδρια όπου κωδικοποιούνται μόλις 37 από τα αρκετές χιλιάδες γονίδια που διαθέτουμε. Ωστόσο οι μεταλλαγές αυτών των γονιδίων ευθύνονται για περισσότερα από 200 γενετικά νοσήματα, για τα οποία δεν υπάρχει καμία θεραπεία.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «New Scientist», οι γονείς του μωρού κατάγονται από την Ιορδανία και απευθύνθηκαν σε αμερικανούς επιστήμονες έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες πολλών ετών να αποκτήσουν υγιές παιδί.


Και αυτό διότι η 36χρονη μητέρα του μωρού είναι φορέας του γονιδίου που προκαλεί σύνδρομο Leigh - μία σοβαρή νευρολογική ασθένεια που αργά ή γρήγορα κοστίζει τη ζωή και μεταδίδεται με το μιτοχονδριακό DNA.

Αν και η γυναίκα είναι υγιής, είχε τέσσερις αποβολές και έχει χάσει δύο παιδιά εξαιτίας του συνδρόμου, ένα κοριτσάκι που έζησε μέχρι τα 6 του χρόνια και ένα αγοράκι που πέθανε σε ηλικία 8 μηνών, δήλωσε ο επικεφαλής του εγχειρήματος δρ Τζων Ζανγκ, ιατρικός διευθυντής και ιδρυτής του Κέντρου Γονιμότητας New Hope στη Νέα Υόρκη.

Ο δρ Ζανγκ, που θα παρουσιάσει λεπτομερώς τη μέθοδό του στο επερχόμενο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM) που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο στο Σωλτ Λέικ Σίτυ, εξήγησε ότι για να δημιουργηθεί το υγιές μωρό, συνδύασε τα ωάρια της 36χρονης με εκείνα μιας υγιούς δότριας.

Ο συνδυασμός έγινε με αφαίρεση του πυρήνα από τα ωάρια της μητέρας και την εμφύτευσή του στη θέση του πυρήνα των ωαρίων της δότριας.

Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίσθηκε ότι τα έμβρυα που θα δημιουργούνταν έπειτα από τη γονιμοποίηση των ωαρίων θα ήταν κατά 99,9% βιολογικά τέκνα της 36χρονης αφού θα έφεραν το πυρηνικό DNA της και θα έλειπε μόνο το μιτοχονδριακό.

Με τη μέθοδο αυτή δημιουργήθηκαν πέντε ωάρια, εκ των οποίων μόνο το ένα αναπτύχθηκε φυσιολογικά και οδήγησε στη γέννηση του μωρού.

Ο δρ Ζανγκ εξήγησε ότι επειδή η τεχνική αυτή δεν είναι εγκεκριμένη στις ΗΠΑ, ταξίδεψε με τους συνεργάτες του στο Μεξικό όπου δεν υπάρχει νομοθεσία που να την απαγορεύει. «Για να σωθεί η ζωή ενός ακόμα παιδιού, ήταν η ηθική επιλογή που είχαμε», είπε.

 http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=1&articleID=25511&la=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...