Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Μειώνονται οι καπνιστές στην Ελλάδα όχι όμως και οι παθητικοί καπνιστές

Αναλύοντας την νέα έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής για την υγεία, ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, επεσήμανε ότι μπορεί οι καπνιστές σύμφωνα με τα στοιχεία να μειώνονται στην χώρα μας, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους παθητικούς καπνιστές.

Όπως διαφάνηκε στην έρευνα, το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν καθημερινά έχει πέσει στο 27,3 % ενώ, ένα 5,2% είναι ευκαιριακοί καπνιστές. Η συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή, των ελλήνων κάνει προσπάθεια πλέον να σταματήσει αυτή την κακή και βλαβερή συνήθεια.

Η μείωση των καπνιστών σε σχέση με την ακριβώς προηγούμενη, προ πενταετίας, μέτρηση της ίδιας αρχής και με την ιδία ακριβώς μεθοδολογία- σε δείγμα 8.5000 περίπου νοικοκυριών σε όλη την επικράτεια-καταγράφεται σε κάθε ηλικιακό δείγμα με εντυπωσιακό κορύφωμα της μείωσης στην ηλικία 16-24 ετών.

Ίσως είναι το μοναδικό αισιόδοξο μήνυμα της εποχής, ότι τα παιδιά που καπνίζουν σήμερα προσμετρούνται κατά 33,33% λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση ξεπερνώντας έτσι, οριακά προς το καλύτερο, το μέσο ποσοστό καπνιστών της αντίστοιχης ηλικίας του συνόλου των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρατήρηση αυτή αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική και μεθοδικά εξελισσόμενη αντιμετώπιση ενός βαθιά ριζωμένου κοινωνικού προβλήματος με τεράστιες επιπτώσεις στην Δημόσια Υγεία του τόπου.



Η σημαντική όμως αυτή πρόοδος στον τομέα του ενεργητικού καπνίσματος, ατυχώς, δεν φαίνεται να συνοδεύεται από αντίστοιχα καλή πορεία και στο παθητικό κάπνισμα. Οι αριθμοί και οι στατιστικές μετρήσεις φέρνουν την χώρα μας πρώτη στην Ευρώπη όσον αφορά στην έκθεση των πολιτών της στον καπνό τρίτων.

Συγκεκριμένα, το 78,4% των Ελλήνων που επισκέφτηκαν ένα μπαρ ή μια καφετερία το τελευταίο εξάμηνο εκτέθηκαν στο παθητικό κάπνισμα ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για εστιατόρια/ταβέρνες είναι 78,6% Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει θυμό στους Έλληνες πολίτες.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν οι Έλληνες είναι θυμωμένοι πολίτες σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου για το παθητικό κάπνισμα, εμφανίζονται πολύ η λίγο θυμωμένοι σε ποσοστό 74% με εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ότι σχεδόν ένας στους δυο καπνιστές συγκαταλέγεται ανάμεσα στους θυμωμένους. Επιπλέον, το 78%των ερωτηθέντων απαντούν ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πολιτιστική ντροπή για την χώρα.

Παρόλα αυτά, η Ελληνική πολιτεία, εξακολουθεί να μένει αδρανής θεατής του σοβαροτέρου ίσως προβλήματος Δημόσιας Υγείας σήμερα.

Εξίσου σημαντικό με το παθητικό κάπνισμα στην χώρα μας είναι το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού, όπως τόνισε ο κ. Μπεχράκης. «Πρόκειται για μάστιγα της δημόσιας υγείας και της οικονομίας η οποία ζημιώνεται περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας έχει προβεί στη σύνταξη ειδικού Πρωτοκόλλου για τον έλεγχο της παράνομης διακίνησης προϊόντων καπνού.

 http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...